Peter Handzuš Rôzne

Pred dovolenkou: Voda v destináciách EÚ je čistá

Dobré správy pre všetkých, ktorí plánujú letnú dovolenku na plážach v Európe. Až 92,1 % vôd na kúpanie v Európskej únii v súčasnosti spĺňa minimálne požiadavky na kvalitu vody stanovené v smernici o kvalite vody určenej na kúpanie.

K vyhovujúcim vodám patrí aj jazero Serpentine v Londýne, kde sa uskutoční viacero olympijských disciplín vrátane plaveckého maratónu v otvorenej vode a plaveckej časti triatlonu.

Výsledky pochádzajú z aktuálnej ročnej správy o vodách na kúpanie Európskej environmentálnej agentúry (EEA) a Európskej komisie, v ktorej sa opisuje kvalita vody vo vyše 22 000 lokalitách na kúpanie na plážach, v riekach a jazerách v celej Európe v uplynulom roku.

„S potešením konštatujem, že kvalita vody na kúpanie v Európe zostáva všeobecne vysoká a v porovnaní s minulým rokom sa dokonca zlepšila. Veľká väčšina Európanov sa zaujíma o otázky kvality vody a praje si viac informácií o nich. Preto musíme pokračovať v našej práci a zabezpečiť, aby naše vody boli vhodné na všetky oprávnené použitia – od kúpania až po pitie – a aby náš celkový vodný ekosystém vykazoval dobrý stav,“uviedol komisár pre životné prostredie Janez Potočnik.

„Kvalita vody na plážach a iných miestach na kúpanie je jednou z najzávažnejších environmentálnych otázok pre európskych občanov. Vo viacerých krajinách však pretrváva problém znečistenia z poľnohospodárstva a splaškov, preto potrebujeme vystupňovať naše úsilie o bezpečnú a čistú vodu pre verejnosť,“ vyhlásila Výkonná riaditeľka Európskej environmentálnej agentúry profesorka Jacqueline McGladeová.

[color=#cc0000]­[size=14]Drvi­vá väčšina lokalít je na kúpanie vhodná[/size][/co­lor] Celková kvalita vody na kúpanie v EÚ sa od roku 1990 značne zvýšila. Počet pobrežných oblastí na kúpanie, ktoré nespĺňajú ustanovenia smernice o vode na kúpanie, klesol z 9,2 % v roku 1990 na 1,5 % v roku 2011.Počet vnútrozemských oblastí na kúpanie, ktoré nespĺňajú povinné hodnoty klesol z 11,9 % v roku 1990 na 2,4 % v roku 2011, čo je jedno z najnižších percent, ktoré sa doteraz zaznamenali.

[blockquote]77,1 % lokalít na kúpanie má vynikajúcu kvalitu, a teda spĺňajú najprísnejšie orientačné hodnoty, čo je zlepšenie o 3,5 percentu­álneho bodu oproti minuloročným údajom.

93,1 % pobrežných vôd na kúpanie sa zaradilo do kategórie „dostatočný“, spĺňajú teda menej prísne povinné hodnoty – nárast o 1 %. Požiadavky nespĺňa menej než 2 % vôd na kúpanie.

Lokality na kúpanie na Cypre, v Chorvátsku, na Malte a v Grécku majú vynikajúce výsledky – vyše 90 % ich vôd na kúpanie spĺňa najprísnejšie orientačné hodnoty (vynikajúca kvalita), zvyšok spĺňa povinné hodnoty.

Na spodných priečkach rebríčka sa nachádza Holandsko, Bulharsko, Lotyšsko, Luxembursko a Belgicko, kde len pomerne malé percento lokalít na kúpanie spĺňa prísne orientačné hodnoty, predovšetkým pokiaľ ide o vnútrozemské vo­dy.

Kvalita vody v najobľúbenejších letoviskách bola vo všeobecnosti dobrá – vyše 90 % lokalít s vodou na kúpanie spĺňa povinné hodnoty. Španielsko, Taliansko a Portugalsko majú vyše 80 % lokalít s vynikajúcou kvalitou vody.[/blockquote]

Leto v zahraničí každoročne trávi čoraz viac Slovákov. Každý rok počas letnej sezóny za hranice vycestuje priemerne o desať percent našich občanov viac ako v roku predchádzajúcom. Najnavštevova­nejšími krajinami sú tradične Česká republika, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko, ale aj prímorské Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Turecko, Tunisko, Španielsko či Francúzsko.

Rezort diplomacie očakáva, že do Chorvátska vycestuje viac než 300-tisíc Slovákov. V obľúbenej destinácii našich turistov budú už tradične pôsobiť aj slovenské policajné hliadky. Jedna hliadka bude operovať v severnej časti Chorvátska na policajnej stanici Crikvenica, druhá na stanici Makarska.

Poprad24/euro­padirectpp.eu Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM