Peter Handzuš Kultúra

Pred rokom zdolali Kilimandžáro. V nedeľu pokrstili knihu o výstupe pieskom z vrcholu

Vo Vysokých Tatrách pieskom z afrického vrcholu Kilimandžáro pokrstili novú publikáciu o výstupe na túto horu. Najvyšší vrch Afriky presne pred rokom zdolali spoločne okrem iných aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, horský vodca Jaroslav Michalko a ďalší člen expedície Adrián Šimon.

Ilustračný obrázok k článku Pred rokom zdolali Kilimandžáro. V nedeľu pokrstili knihu o výstupe pieskom z vrcholu
Zdroj: TASR

*** „Kniha vznikla preto, aby ostala táto expedícia v živej pamäti, zaujímavé zážitky a chvíle z nej a aby priniesla aj isté informácie. Čitatelia tam nájdu faktografické údaje o Tanzánii, o samotnom vrchole Kilimandžáro, sú tam zaujímavé zábery zo safari v Afrike i z ostrova Zanzibar,“*** priblížil knižku jeden z členov expedície Michalko s tým, že výhľad z tejto africkej hory je úžasný.

Vrchol, ktorý siaha do nadmorskej výšky takmer 5900 metrov, je samostatne izolovaný a neprináša výhľad na iné vrcholy. Tieň však vrhá kilometre ďaleko do africkej krajiny, a na to sa podľa neho nedá zabudnúť.

Horu zdolali za sedem dní

Ešte pred odchodom na expedíciu sa členovia dohodli, že vezmú fotoaparát a kamery, aby mali knihu z čoho pripraviť. „Obrázkov i zážitkov bolo naozaj veľmi veľa, takže výber bol naozaj náročný, som rád, že sa to nakoniec podarilo,“ dodal Mokoš.

Publikácia, ktorá má názov Expedícia Kilimandžáro 2013, vyšla v náklade 250 kusov a je nepredajná. Dohromady siedmi členovia expedície zdolali Kilimandžáro na deň presne pred rokom, pričom hore šli sedem dní. Publikácia obsahuje text, mapy i fotografie z celého tohto afrického regiónu.

Pred rokom zdolali Kilimandžáro. V nedeľu pokrstili knihu o výstupe pieskom z vr
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM