Peter Handzuš Rôzne

Pred začiatkom školského roka sa opäť musia pasovať s nedostatkom učebníc

Základné školy tesne pred začiatkom roka čelia tradičnému problému - nedostatku učebníc.

„Priznám sa, ani som nepredpokladala, že by sa stal taký zázrak a všetci by mali učebnice, z ktorých by sme mohli naozaj aj vyučovať,“ povedala TASR riaditeľka bratislavskej Základnej školy na Dudovej ulici Hana Závodná. Dodala, že vlani prišli učebnice pre reformné ročníky – tretí a siedmy až v máji, teda takmer pred koncom školského roka. „Tak sme ich žiakom ani nerozdávali, pretože si už učitelia vytvorili vlastný systém,“ uviedla Závodná.

Podľa riaditeľa Dušana Nogu zo Základnej školy na Kalinčiakovej ulici v hlavnom meste škola ešte v decembri objednala 120 titulov, no momentálne má k dispozícii len 12. Vedúca Základnej školy na Malokarpatskom námestí v Lamači Alena Petáková pre TASR povedala, že tento rok majú problém s učebnicami najmä štvrtý a ôsmy ročník, keďže práve tieto pokračujú v školskej reforme. Mladšie ročníky „zdedia“ učebnice po nich. Škola dokúpi toľko učebníc, koľko detí pribudlo oproti minulému roku. Petáková uviedla, že minulý školský rok musela na dokúpenie učebníc škola vyčleniť veľký balík z príspevkov rady rodičov.

Za pravdu dal vedúcim škôl aj minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS). Pred dvoma týždňami pred novinármi uviedol, že nepozná krajinu, ktorej by tak masovo chýbali reformné učebnice ako Slovensku. Vedenie rezortu však podľa Jurzycu nemôže zrušiť v minulosti uzavreté zmluvy s vydavateľstvami, ktoré nedodržiavajú termíny.

Rezort však tvrdí, že situácia je lepšia ako v minulom roku. „Aj v priebehu školských prázdnin počas mesiacov júl a august 2011 prebieha intenzívna distribúcia učebníc. Školy už majú k dispozícii všetky učebnice pre prvý ročník základných škôl a postupne sú distribuované ostatné učebnice v zmysle schváleného edičného a expedičného plánu na rok 2011,“ povedal pre TASR odbor masmediálnej politiky rezortu. Ministerstvo dodatočne navýšilo rozpočet na nákup a distribúciu učebníc o sumu jeden až dva milióny eur. „Na školský rok 2011/2012 už bolo k dnešnému dňu dodaných do skladu distribútora jedenásť titulov reformných učebníc, z čoho je päť titulov učebníc pre náboženskú výchovu,“ uviedol masmediálny odbor pre TASR. Počas septembra by do škôl malo prísť spolu 20 titulov.

Riaditelia sa však zhodujú na tom, že nedostatok učebníc spôsobuje nadmernú záťaž najmä pre pedagógov, ktorých tak príprava na vyučovacie hodiny stojí omnoho viac času. „Bez učebníc sa učiť nedá, pretože učiteľ má 37,5-hodinový úväzok a týždenne má odučiť 23 hodín. Na všetky hodiny sa musí pripraviť,“ dodala Petáková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM