Martin Sýkora Samospráva

Prednosta a kontrolórka na nože: Pod Tatrami to iskrí

Správa o výsledkoch kontrol spôsobila konflikt medzi prednostom popradského mestského úradu Róbertom Bujalkom a hlavnou kontrolórkou Zitou Kozlerovou.

Ilustračný obrázok k článku Prednosta a kontrolórka na nože: Pod Tatrami to iskrí
Foto: Peter Handzuš

Správa hovorí o nedodržaní organizačnej štruktúry, problém so zamestnávaním opatrovateliek, nezverejňovaní voľných pracovných miest, diskutabilnom vyplatení peňazí za školenie ako aj o dohode o výpomoci obci Štrba počas univerziády.

„Je to dôležitá správa so závažnými zisteniami. Napríklad odmeny a vyplatené dohody boli väčšie ako platy niektorých zamestnancov,“ povedal poslanec MsZ Rudolf Kubus.

Výsledky kontroly sa prednostovi nekomentovali ľahko. „Ako sa korektne vyjadriť k nekorektnej kontrole? Túto kontrolnú správu považujem za nepresnú a tendenčnú,“ konštatoval Róbert Bujalka.

Zita Kozlerová sa opýtala vedenia mesta, prečo majú organizačný a pracovný poriadok, keď ho sami nedodržiavajú. Správa obsahuje zistenia o porušení finančnej disciplíny v troch prípadoch nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami.

„Museli sme reagovať na legislatívne zmeny. V porovnaní s rokom 2014 sme na mzdových nákladoch za minulý rok ušetrili 44 000 EUR. S vecami, s ktorými súhlasíme s kontrolórkou, vykonáme potrebné opatrenia. Nesúhlasíme však s tým, že porušujeme finančnú disciplínu,“ pokračoval Róbert Bujalka.

„Takáto hĺbková kontrola nebola ešte na personálnom oddelení vykonaná. Výsledky kontrol považujem za objektívne. Nikdy v živote som nepristúpila ku kontrole nekorektne. Je viacero bodov, v ktorých sa nezhodneme,“ odpovedala hlavná kontrolórka mesta Zita Kozlerová, ktorá si za zisteniami kontroly stojí.

„Ja si myslím, že pani kontrolórka je žena na správnom mieste. Nápravy chýb už prebiehajú,“ tvrdí primátor Popradu Jozef Svagerko.

Kontrolovalo sa 28 spisov zamestnancov a 31 dohôd. Vo vyše 70 percentách našla kontrola nedostatky.

„Kontrola nie je korektná alebo nekorektná. Bavme sa o tom, či je pravdivá. A pravdivá je. Ak podľa kontroly sme zlyhali v 70%, tak tu niečo nie je dobré. Cieľom kontroly je odstrániť chyby a nie napádať samotnú kontrolu,“ uzavrel poslanec popradského mestského zastupiteľstva Vladimír Lajčák.

Sledujte s nami rokovanie mestských poslancov v Poprade ONLINE

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM