Peter Handzuš Rôzne

Predstavujeme kandidátov na post primátora: Darina Salanciová

Emailom sme rozposlali kandidátom na primátora Popradu niekoľko otázok, odpovede na ne prinášame v pôvodnom znení a redakcia portálu Poprad24 nenesie zodpovednosť za ich obsah.

1. Aké je Vaše životné krédo? Táto vaša otázka smeruje k tomu, aby si človek na základe jednej vety – životného kréda urobil obraz , dôkladnú analýzu dotazovaného respodenta. Ja by som to zhodnotila inak. Všetky tie pekné myšlienky, ktoré citujeme pri rôznych príležitostiach nám pomáhajú pevne stáť na nohách, neuhnúť v rôznych životných situáciách. Hľadáme v nich možno oporu a možno aj odpovede na svoje prípadné pochybnosti, či pochybenia na ceste, po ktorej kráčame. Ale v živote som sa stretla aj s ľuďmi, ktorí mali ohurujúce životné krédo, ale žiaľ, to krédo bolo pre nich každodennou utópiou. Ostalo len vzorom, ktorým by chceli byť, ale nijakým spôsobom sa o to nepričinili, nenapredovali k dosiahnutiu svojho cieľa, naopak vzdiaľovali sa od svojho ideálu. Ak si Však pozriete môj volebný leták, aj tam sú uvedené pekné myšlienky s ktorými sa absolútne stotožňujem. Mohla by som Vám citovať ďalšie a ďalšie, ( uvedené sú aj na facebooku) , avšak pre mňa je dôležité to, ako sa krása , hodnota a podstata každej krásnej myšlienky transformuje do bežného života, do konania človeka, lebo len vtedy to má zmysel, keď krásne myšlienky robia ľudí lepšími. Nedá mi, aby som sa s Vami nepodelila o jednu úžasnú myšlienku od Zuzany Szatmáry, ktorá ma práve dnes očarila, keď som si otvorila časopis NOTA BENE. Vystihuje práve to, na čo sa ma pýtate, vystihuje atmosféru dnešnej situácie, v ktorej sa nachádzame .: „ Veľa študovať, veľa pochybovať, hľadať súvislosti, nepadať do kolien, rešpektovať skutočné autority, smiať sa len zo seba a smiať sa s ľuďmi, odporovať zlu a nikoho neponížiť“.

2. Čo by mali o Vás obyvatelia Popradu vedieť? Som človek činu a nie rečí. Stojím na pevných nohách, mám pevnú chrbticu a svedomie. Vyhýbam sa sľubom, ktoré nemôžem splniť, populizmu a falošným ilúziam. Od môjho rozhodnutia kandidovať až do dnešného dňa som urobila mnoho krokov k tomu, aby som otvorila dvere, ktoré sú pre Poprad zatvorené. Ale výsledky sa dostavia až keď popradčania povedia svoje áno, keď mi dajú svoju dôveru a podporu. . Som pripravená otočiť kormidlo našej lode smerom od izolácie k širokej spolupráci, čo nesporne prinesie pozitívny efekt do ďalekej budúcnosti . 3. Čo Vás viedlo k rozhodnutiu kandidovať? Samozrejme nespokojnosť a nesúhlas s mnohými vecami, ktoré sa aj mňa dotýkajú ako občana. A keďže neuznávam formu prejavu „ krčmových rečí“ , svoj postoj vyjadrujem činom – svojou kandidatúrou. Myslím si, že tieto voľby budú mať jasné posolstvo – vyjadrenie nespokojnosti resp. spokojnosti s daným stavom. Ak prvá otázka bude zodpovedaná smerom k zmene, až potom môže byť nastolená otázka akou cestou, t.j. výberom ktorého kandidáta. Či to bude cesta straníckosti, cesta „športovej“ komercie, cesta rozhodovania skrytých záujmových skupín alebo cesta triezveho zmýšľania o rozvoji budúcnosti, o koncepcii a o stratégii s dlhodobým výhľadom.

4. Čo je podľa Vás najväčší neriešený problém v Poprade a ako by ste ho riešili? Musím konštatovať, že po dvadsiatich rokoch sa v Poprade udomácnil fenomén „ socializmu“ , ktorý sa prejavuje kultom osobnosti, aroganciou moci, diktátom kultúry, potlačovaním slobody prejavu, trestaním akéhokoľvek kritického alebo nesúhlasného prejavu a pod. My starší si to dobre pamätáme z vlastných skúseností. Mladí na to reagujú inak, svojou revoltou – odchodom, pretože nie je doba nežných revolúcií, ale doba stratených ideálov. Preto v prvom rade je potrebné ľuďom vrátiť slobodu a zbaviť ich strachu. V kŕčoch a strese nie je možné hľadať krásu, radosť,  pozitívnu energiu alebo rozkvet budúcnosti.

5. Ako chcete osloviť mladých ľudí aby prišli k volebným urnám? Mladosť to je predovšetkým bezstarostnosť a zábava. Až časom sa mení na zodpovednosť. Mladých už dnes netreba presviedčať o realite života. Brány sveta sú otvorené a mladí ľudia majú najkritickejšie oko a najcitlivejší vnem. Ešte stále v nich doznieva – prečo? Porovnávajú kde sme my a kde sú iní. A to je pre nich otázka. Kde chcú byť oni ? Tým že odchádzajú nám jasne dávajú najavo svoj názor a postoj. Len my starší ho akosi nechceme chápať, nechceme mu rozumieť. Chceme ich prevrátiť na svoj obraz. Ale to robíme zásadnú chybu, pretože tak ako čas nezastavíš, tak ani život a pokrok nezastavíš. Je na nás, či im dáme šancu a životný priestor .

6. Čo budete riešiť ako prvé, ak budete zvolený za primátora? Akútnych problémov je veľa. Bolo by aj mojím želaním odpovedať priamo na túto otázku, ale vnímam kontinuitu niektorých vecí možno viac ako iní. V prvom rade si treba uvedomiť fakt, že čokoľvek bude chcieť alebo musieť človek urobiť závisí od finančného zdravia úradu. Mám vážne pochybnosti o tom, že je dobré, pretože v tomto roku sme boli svedkom zníženej kvóty príjmov pre všetky mestá a obce. Mnohé boli na tom tak, že mali doslova existenčné problémy s chodom základných funkcií úradu. Len Poprad nie. Naopak, z mestskej kasy sa stavali ihriská, otvárali rozsiahle investičné akcie, financovala kultúra, patrične sa ohodnotil aj mesiac úcty k starším, a pod. Ani Bratislava si nemohla dovoliť také rozsiahle rekonštrukcie ciest a chodníkov ( v mnohých prípadoch aj nepotrebné a neúčelné), ako v Poprade. A to všetko zázračne v posledných troch mesiacoch pred voľbami a bez otázky – odkiaľ na to vzali? ( Ja neverím na rozprávky o úsporných opatreniach a o supermanaž­mente). Nuž bohužiaľ, očakávaná realita je – na dlh do budúcnosti, ktorý bude treba splácať v nasledujúcich rokoch. Ale tie už nebudú volebné, preto sa na to nikto nepýta a nikto o tom ani nehovorí. Veď spomeňte si s akou pompéznosťou sa rozprávalo o „super“ Košiciach za primátora Šustera a kde sú Košice dnes, resp. v posledných rokoch? Nebude sa táto história opakovať aj v Poprade? Takže, ak si niekto myslí, že začne s čistým stolom a plnou kasou realizovať svoje nápady a vízie bez toho, aby sa vysporiadal s minulosťou je podľa mňa naivný a nie je hodný dôvery svojich voličov.

Ďakujem.

P.S. Ešte raz si prečítajte myšlienku môjho dnešného dňa .

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM