Peter Handzuš Rôzne

Predstavujeme kandidátov na post primátora: Štefan Pčola

Emailom sme rozposlali kandidátom na primátora Popradu niekoľko otázok, odpovede na ne prinášame v pôvodnom znení a redakcia portálu Poprad24 nenesie zodpovednosť za ich obsah.

1. Aké je Vaše životné krédo? Bez práce nie sú koláče. V živote som nič nedostal zadarmo. Za všetko, čo som dosiahol vďačím tvrdej, vytrvalej práci. K dosiahnutiu úspechu vždy potrebujete aj šťastie, ale hovorí sa, že šťastie praje pripraveným…

2. Čo by o Vás obyvatelia Popradu mali vedieť? Narodil som sa 5. júla 1973 v Poprade – Spišskej Sobote. Od narodenia žijem v Poprade. Detstvo a mladosť som prežil na sídlisku Západ, kde som navštevoval materskú školu a neskôr Základnú školu na Komenského ulici. Posledných šesť rokov žijem na sídlisku Juh. Na základnej škole som chodil do športovej triedy so zameraním na basketbal, no nakoniec ma očarilo prekonávanie prekážok na bicykli. Od tejto chvíle sa cyklotrial stal pre mňa mojím životom. Po skončení základnej školy ma prijali na stavebnú priemyslovku v Poprade. Po jej absolvovaní som nastúpil na vojenčinu. Fakultu humanitných a prírodných vied v Prešove som ukončil v roku 2009. V roku 1993 som prvýkrát reprezentoval našu krajinu a naše mesto na majstrovstvách sveta v cyklotriale. O päť rokov neskôr sa mi podarilo v ďalekom Japonsku vybojovať titul majstra sveta a na základe tohoto výsledku som bol zaradený do elitnej profesionálnej kategorie. V roku 2006 som k titulu majstra sveta pridal titul majstra Európy a v tom istom roku som sa rozlúčil s profesionálnou kariérou športovca. Od roku 1997 som sa venoval trénovaniu mládeže v centre talentovanej mládeže, ktoré fungovalo pri popradskom cyklotrialovom klube. Od roku 2006 som zamestnaný v stavebnej spoločnosti ako manažér. V komunálnej politike pôsobím už osem rokov. Do mestského zastupiteľstva ma zvolili v roku 2002. V súčasnosti som poslancom mestského zastupitelstva a predsedom volebného obvodu č.2 – Juhy. Na najväčšej základnej škole v Poprade, ZŠ Jarná som predsedom rady školy. Už druhé volebné obdobie pôsobím v sobášnej komisii, kde okrem sobášov prichádzam do kontaktu s novými občanmi nášho mesta na prijatiach a aj so seniormi pri príležitosti pripomenutia si ich životných jubileí. Moje korene sú pevne zapustené v Poprade. Som hlboko presvedčený, že je to to najlepšie miesto pre život mojej rodiny. Celý môj život je spätý s Popradom. Viem, aké má starosti, čo ho trápi. Poznám i recepty ako ich vyriešiť. Viem, čo potrebujú popradčania. Komunikujem s nimi dennodenne, cítim, ako tlčie srdce Popradu. Chcem, aby bolo zdravé a vytvorilo z nášho Popradu živé mesto na kvalitný, bezstarostný život.

3. Čo Vás viedlo k rozhodnutiu kandidovať na post primátora Popradu? Nielen negatívny demografický vývoj v našom meste, ale aj forma vedenia nášho mesta. Pri stretnutiach s Popradčanmi cítim silnú podporu a názor, že Poprad konečne potrebuje zmenu. Poprad sa za posledné roky stal moderným, dynamicky sa rozvíjajúcim mestom. Ale aby sme mali kvalitný život v meste, na to nestačia len nové cesty a budovy. Musíme budovať komunikáciu, medziľudské vzťahy a demokraciu. Poprad musí byť skutočne slobodným mestom, aby si každý Popradčan v ňom našiel to, čo hľadá.

4. Čo je podľa Vas najväčší neriešený problém v meste Poprad a ako by ste ho vyriešili? Poprad má veľa problémov. Na jednej strane na oko sa síce budujú cesty, otvárajú nové domy dôchodcov…avšak tesne pred voľbami. Treba si uvedomiť, že tieto investície financujú všetci Popradčania a nie jeden komunálny politik – primátor. Tie „predvolebné“ investície sú dobrou volebnou kampaňou za peniaze všetkých daňových poplatníkov. Popradu chýba systematické riadenie a demokratická konfrontácia. Ak by sa mesto riadilo správne, nebolo by zadlžené. Ak by sa mesto rozvíjalo správnym smerom, neopúšťali by ho mladí a stredná generácia. Prepojenie vlády tvrdej ruky, so zadlžovaním pokladnice, neochota financovať a podporovať šport a rozvoj turistiky sú vážnymi problémami mesta.

5. Ako chcete osloviť mladých ľudí, aby prišli k volebným urnám? Svoj volebný program som rozdelil do desiatich bodov. V ňom rozoberám problémy, ktoré chcem riešiť. Pre mladých je veľmi dôležité riešenie otázky bývania. Preto je nevyhnutné bez ďalšieho zahusťovania sídlisk vytvoriť miesto na výstavbu nových bytov, nájomných bytov a podporiť individuálnu bytovú a rodinnú výstavbu. V súčasnosti si mnoho mladých rodín stavia rodinné domy v priľahlých obciach, pretože v Poprade to nieje možné. Zriadim nový sociálny program Poprad pre život. Pri narodení dieťaťa získa každá rodina príspevok 100 eur. Pri jeho nástupe do materskej školy 65 eur, základnej školy 75 eur. Zároveň, Popradčan, ktorý dovŕšil 65 rokov života a posledných 20 rokov žil v Poprade, má nárok na jednorazovú odmenu 150 eur. Pri dovŕšení 70 rokov 175 eur. A 80-ročný oslávenec získa 200 eur. Cítim, že tieto voľby budú prelomové a účasť mladých ľudí na voľbách bude oveľa silnejšia ako doposiaľ. Sám sa považujem za mladého človeka, teda viem, čo túto generáciu trápi. Moji priatelia ma pozvali na koncert FOLK and ROCK, ktorý sa konal v Poprade na námestí SV. Egídia. Pozdravil som prítomných, medzi ktorými som videl hlavne mladých ľudí, čo ma potešilo. Týmto mladým ľuďom totiž nie je ľahostajné, ako sa bude Poprad vyvíjať v blízkej budúcnosti.

6. Čo budete riešiť ako prvé, ak budete zvolený za primátora? Pripravím si ekonomický audit, ako je mesto Poprad na tom v skutočnosti. Následne prijmem opatrenia proti zadlžovaniu mesta na úkor našich ďalších generácií. Intenzívne sa budem venovať budovaniu novej mestskej štvrte pre mladých, vytvoreniu záhradkárskej osady pre seniorov a kompletne prekopem koncepciu podpory športu v meste.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM