Správy

PREHĽAD: Týchto 12 mužov sa chce stať predsedom Prešovského samosprávneho kraja

Župné voľby sa už blížia, k urnám pôjdeme v tomto roku v novembri. Prinášame vám zoznam tých, ktorí sa chcú stať predsedom Prešovského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Týchto 12 mužov sa chce stať predsedom Prešovského samosprávneho kraja
Zdroj: TASR

Do polnoci 5. septembra prevzala zapisovateľka volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Mária Lukačíková 12 kandidačných listín na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) do novembrových volieb.

Z celkového počtu uchádzačov je jeden koaličným kandidátom, siedmich nominovali jednotlivé politické subjekty a štyria kandidujú ako nezávislí. Medzi kandidátmi nie je ani jedna žena, uviedla Lukačíková.

12 kandidátov

Primátor Levoče Milan Majerský má zastrešenie štvorkoalície Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH), Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a NOVA.

Jednu politickú stranu má za sebou sedem kandidátov. Popradčana Františka Bednára, štatutára občianskeho združenia, nominovala neparlamentná strana Nezávislosť a Jednota (NAJ). Poslanca Národnej rady SR a súčasného predsedu PSK Petra Chudíka zo Záborského (okres Prešov) delegovala strana Smer-SD. Vranovský podnikateľ Jozef Mihalčin kandiduje za Ľudovú stranu Naše Slovensko. František Oľha, výrobný riaditeľ a pedagóg z Prešova je kandidátom neparlamentnej strany Šanca. Primátor Svitu Miroslav Škvarek kandiduje za Slovenskú národnú stranu (SNS). Technológ z Prešova Milan Štajner je nominantom neparlamentnej Strany zelených Slovenska. Jozef Šváč, prešovský pedagóg, pôjde do volieb ako kandidát za neparlamentnú stranu Nový parlament.

Bez straníckeho krytia chcú zabojovať o funkciu predsedu PSK štyria nezávislí kandidáti – prešovský advokát Ján Garaj, ďalej manažér Pavel Gašper z Popradu, obchodný riaditeľ Andrej Gmitter z Bardejova a živnostník Eduard Markovič z Popradu.

Preveriť a zaregistrovať

Kandidačné listiny musí ešte preveriť a zaregistrovať volebná komisia. V Prešovskom kraji žije približne 820 000 obyvateľov, oprávnení voliči rozhodnú aj o obsadení 62 poslaneckých mandátov v 13 volebných obvodoch. PSK mal doteraz jediného predsedu od vzniku krajských samospráv, ktorým je Peter Chudík. Posledné voľby vyhral už v prvom kole.

Pred štyrmi rokmi odovzdalo pre voľby do orgánov samosprávnych krajov kandidačné listiny na post predsedu PSK deväť uchádzačov a rovnaký počet volebná komisia aj zaregistrovala, nikto sa svojej kandidatúry nevzdal. Šiesti kandidáti mali za sebou jednu politickú stranu, dvoch nominovali koalície a jeden kandidát bol nezávislý.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM