Martin Sýkora Kultúra

Prehliadka potápačských filmov skončila: Grand Prix putuje do Maďarska

Grand Prix si z 33. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov odniesla snímka Divočina pod vodou v Sudáne z dielne maďarského režiséra Balázsa Lernera.

Ilustračný obrázok k článku Prehliadka potápačských filmov skončila: Grand Prix putuje do Maďarska
4
Galéria
Zdroj: TASR

Podujatie, ktoré včera uzavrelo premietanie víťazných filmov a fotografií, ponúklo vyše 270 diel od 37 autorov zo 16 krajín.

Dominovali Taliani

Filmová porota na čele so zvukovým majstrom Štefanom Barošom ocenila aj ďalších päť snímok. Prvé miesto získal film Nočná mora pod vodou (Underwater Nightmare) Leonarda Sergianiho z Talianska, ďalšie tri miesta si vybojovala dvojica autorov z Nemecka. Florian Guthknecht so snímkou Divoké veľryby a sopky Karibiku (Wild Caribbean Whales and Volcanoes) skončil druhý, jeho ďalší film Hlavátka podunajská sa vracia (Der Donaulachs kehrt zuruck) si vyslúžil štvrtú priečku. Tretie miesto obsadili Piruety morských gigantov od známeho filmára a fotografa Milana Czapaya, pôvodom zo Slovenska. Piatou ocenenou snímkou boli Tajomstvá anjelov (Angels Secrets) z autorskej dielne Kanaďana Elodieho Turpina. Cenu riaditeľa festivalu si odniesol domáci filmár a potápač Pavol Kráľ. Najlepším fotografom sa tento rok stal Giacomo Marchione z Talianska, ktorý si vybojoval prvenstvo v kategórii autorské portfólio. O víťazovi rozhodla porota na čele s už spomínaným filmárom a fotografom Milanom Czapayom.

„Práve Talianom sa vo fotosúťaži darilo najlepšie, z festivalu si odniesli až osem cien,“ informovala Martina Petránová z organizačného výboru MFPF.

Zdroj: TASR

Slovenských filmov pribúda

Fotografi sa uchádzali o víťazstvo v piatich kategóriách – farebná fotografia sladká voda, farebná fotografia slaná voda, čiernobiela fotografia, kreatívna fotografia a autorské portfólio. Za najlepšieho fotografa spomedzi súťažiacich zo Slovenska vyhlásili Jozefa Lukáča, ktorý získal aj ocenenie pre najlepšieho fotografa za Slovenskú a Českú republiku. „Teší ma stúpajúci počet slovenských autorov. Tento rok sa v spolupráci so Zväzom potápačov Slovenska podarilo obnoviť súťaž o majstra Slovenska vo fotografovaní pod vodou, ktorú by sme chceli do budúcna ešte viac zatraktívniť a prilákať väčší počet začínajúcich slovenských fotografov, ale i filmárov. Rád by som sa touto cestou poďakoval aj sponzorom festivalu, bez ktorých by túto jedinečnú udalosť nebolo možné zrealizovať. Vďaka nim autori súťažili o atraktívne ceny, ako je potápanie na Kube, v Egypte či Chorvátsku. Sme radi, že o Grand Prix bojovali autori zvučných mien z celého sveta a návštevníci festivalu tak mohli nazrieť pod vodné hladiny horských potokov, morí a oceánov,“ zhodnotil 33. ročník Medzinárodného festivalu potápačských filmov jeho riaditeľ Ján Klukošovský.

Sprievodnou akciou festivalu bol aj 25. ročník akcie Čisté vody, v rámci ktorej potápači z troch tatranských plies a kameňolomu v popradskej Kvetnici vylovili 562 kilogramov odpadu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM