Marián Handzuš Kultúra

Prehliadka remesiel na EĽRO v Kežmarku, uvidieť ich môžete 40

Na tohtoročnom festivale Európskeho ľudového remesla (EĽRO), ktoré sa začne v piatok 13. júla v Kežmarku, predstaví svoje tradičné umenie okolo 200 remeselníkov. "Budú tu aj mladí remeselníci predovšetkým z našich kežmarských škôl. Predstaví sa

Medzi remeslá, ktoré sa v Kežmarku predvedú prvýkrát, patrí reštaurovanie starých drevených truhlíc a značne veľký priestor dostane aj šitie krojov. „Okrem Slovenska, ktoré má zastúpenie zo všetkých regiónov, privítame aj remeselníkov z Česka, Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Holandska, Litvy a Španielska,“ doplnila Perignáthová. Podľa nej je ťažké stanoviť pevné kritériá, podľa ktorých sa remeselníci vyberajú. Tento rok sa v Kežmarku chcelo prezentovať viac ako 350 remeselníkov.

„Zúčastnení remeselníci sú naozaj majstri svojho remesla, je ťažké vybrať tých, ktorí prídu na festival. V prvom rade nás ovplyvňuje to, či je to remeslo ojedinelé. Ak je ten remeselník jediný vo svojom obore, tak automaticky získava miesto na festivale. Pokiaľ sú to remeselníci, ktorých je viacero, prihliadame na to, aby bolo zastúpenie zo všetkých kútov Slovenska,“ vysvetlila Perignáthová. Podmienkou je, aby remeselníci svoje umenie predvádzali priamo na mieste. Sú však takí, ktorí nedokážu predstaviť celý proces tvorby výrobku, takže predvádzajú len časť výrobného procesu.

„Tento rok budeme mať keramikára, ktorý bude predvádzať aj vypaľovanie, bude tu mať aj svoju pec. Tí, ktorí nemajú možnosť priniesť si mobilnú pec, budú predvádzať maľovanie alebo iné techniky,“ dodala Perignáthová. Na festivale sa tohto roku predvedú remeselníci všetkých vekových kategórií. Aby mala zastúpenie aj mladá generácia, organizátori sa rozhodli zapojiť miestne stredné školy. „Máme aj mladých, ktorí sa učia od svojich predchodcov. Napríklad minuloročný kráľ remesiel je vnukom remeselníka, ktorý tu predvádzal šindliarstvo do neskorého veku, do osemdesiatky sem ešte chodil a už jeho syn sa učí tiež, má asi 13 rokov,“ upozornila Perignáthová.

poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM