Peter Handzuš Rôzne

Premiér Fico: Kašlite na mňa a myslite na Slovensko, pre ktoré by boli ZOH úspechom

Máme jasnú víziu, že nechceme žiadne megalomanstvo. Na margo myšlienky usporiadať zimné olympijské hry v Krakove 2022 so slovenskou účasťou to na dnešnej tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vlád Slovenskej a Poľskej republiky povedal slovenský premiér Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Premiér Fico: Kašlite na mňa a myslite na Slovensko, pre ktoré by boli ZOH úspechom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Fico odmieta megalomanské projekty

Neprajníkom myšlienky olympiády zároveň odkázal, aby v tomto prípade mysleli na Slovensko, ktoré chce byť úspešné.

Robert Fico zopakoval, že vláda SR vyvinie maximálnu energiu na podporu spoločnej kandidatúry ZOH. Opätovne vyjadril presvedčenie, že olympiáda by bola obrovskou celosvetovou reklamou pre Slovensku. „Ak to preženiem, už aj keby len 100 metrov súťaží v bežeckom lyžovaní by prechádzalo na slovenskom území, už to by znamenalo ohromnú propagáciu Slovenska a my pritom máme šancu usporiadať kráľovskú disciplínu ako je zjazdové lyžovanie a možno aj hokejový turnaj,“ uviedol Fico.

Dodal, že si uvedomuje fakt, že projekt má mnoho neprajníkov, ktorí mu vyčítajú negatívny vplyv na verejné financie.

Fico zdôraznil, že v tomto prípade ide o investície, ktoré budú mať využiteľnosť aj po skončení olympiády. „Čo je na tom zlé, že v stredisku Jasná postavíme nové parkovisko alebo vybudujeme cestné prepojenia s Poľskom, ktoré využijú ľudia aj potom, keď sa olympiáda skončí?“ pýtal sa premiér. „My nejdeme stavať žiadny tunel popod Tatry," dodal premiér, ktorý odmieta megalomanské projekty v prípade olympijskej infraštruktúry.

Poľský premiér Donald Tusk dodal, že sa na stretnutí dohodli, aby sa na oboch stranách maximálne kriticky pozerali na investície, ktoré sa budú vynakladať v súvislosti s olympiádou. „Jednoducho dáme na to len tie peniaze, ktoré sú nevyhnutne potrebné,“ uviedol Tusk.

Podľa Fica v prípade investícií o ktorých sa uvažuje, ide o tie, ktoré sa nemajú realizovať počas budúceho roka, ale majú byť postupne realizované do roku 2022. Tvrdí rovnako, že v oblasti infraštruktúry ide o investície, ktoré bude aj tak potrebné realizovať. V tomto zmysle nechápe tých, ktorí sa stavajú proti olympiáde.

Príležitosť na rozvoj krajiny

„Vieme, že mnohí skloňujú v tomto prípade slovo kríza, ale to máme len tak sedieť a čakať kým prejde? To nemáme myslieť na budúcnosť? Máme odignorovať šance, ktoré máme?“, pýtal sa Fico. Zdôraznil, že Slovensko nikdy nemalo a dlho nebude mať takú šancu, ako má na usporiadanie olympijských hier v tomto prípade

Podľa neho sa na ZOH treba pozerať ako na šancu pre rozvoj krajiny, jeho cestovného ruchu, vytváranie nových pracovných miest. „Ja až nechápem, koho môže vyrušovať myšlienka ZOH na Slovensku,“ povedal Fico. Položil si otázku, či je to o neprajnosti, o tom, že za tým stojí jeho vláda. „Takto sa na to nepozerajte. Kašlite na mňa, kašlite na vládu. Myslite na Slovensko a na to, že tak ako každá krajina aj Slovensko potrebuje úspechy,“ povedal Fico.

Spoločná kandidatúra má šancu

Obaja premiéri označili šance spoločnej kandidatúry ako minimálne 33 percentné, čo je podľa oboch zreteľným znakom, že v boji o výber organizátorského mesta ZOH 2022 je Krakov a s ním aj Tatry silným kandidátom.

„Úspešnou však bude spoločná kandidatúra len vtedy, ak ju bude sprevádzať porozumenie a vzájomná podpora,“ uviedol poľský premiér Tusk.

Premiér Fico: Kašlite na mňa a myslite na Slovensko, pre ktoré by boli ZOH úspec
1
Galéria
Premiér Fico: Kašlite na mňa a myslite na Slovensko, pre ktoré by boli ZOH úspec
17
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM