Správy

Premiér: Národný ústav vo Vyšných Hágoch je pripravený na tretiu vlnu pandémie, VIDEO

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch je podľa Eduarda Hegera pripravený na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19.

Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Dlhé roky sa venuje pľúcnym ochoreniam, takže má najväčšiu expertízu a je aj zároveň pripravený,“ skonštatoval Heger. S vedením ústavu hovorili tiež o klasickej medicíne, počte pacientov, ako aj o návrhoch na zlepšenie, čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti. „Okrajovo sme sa dotkli aj toho, že budova je národnou pamiatkou, čo pri využívaní na zdravotnú starostlivosť niekedy spôsobuje komplikácie,“ uviedol premiér.

Dobré výsledky

S liečením pacientov s ochorením COVID-19 majú v ústave dobré výsledky. „Boli sme úspešní, lebo v prvom rade je to postihnutie pľúc, a tým, že naši lekári sú ‚pľúciari‘, tak sa vedeli možno lepšie postarať o pacienta s pľúcnym ochorením,“ priblížil generálny riaditeľ NÚTPCHaHCH vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč.

Niektorí pacienti boli aj na mimotelovovom obehu. „Je to špecifikum nášho ústavu. Boli sme veľmi úspešní, i keď sme boli v tomto začiatočníci. Podarilo sa nám štyroch pacientov z desiatich na mimotelovom obehu zachrániť, vrátili sa do normálneho života,“ doplnil primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Peter Šterbák.

K dispozícii majú šesť prístrojov pľúcnej ventilácie a dva prístroje na mimotelový obeh.

Nové CT

Začiatky v druhej vlne boli podľa Poráča zlé v tom, že neboli k dispozícii ochranné pomôcky a prístroje. Na tretiu vlnu sú pripravení.

Dnes všetko máme, takže priestorovo aj prístrojovo sme schopní, aj ľudia sú ochotní. Kupujeme druhý CT prístroj, je financovaný z eurofondov. Bude v priestoroch covidového oddelenia a v budúcnosti, pokiaľ už COVID-19 nebude, rátame s tým, že bude slúžiť pre pacientov s tuberkulózou,“ dodal Poráč.

NÚTPCHaHCH poskytuje špecializovanú ústavnú zdravotnú starostlivosť s celoslovenskou pôsobnosťou, najmä diagnostiku, liečbu a dispenzárnu starostlivosť o pacientov s respiračnými ochoreniami.

Premiér Heger na návšteve vo Vyšných Hágoch
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM