Monika Vengrínová Rôzne

Premiéra študentského filmu dopadla nad očakávania: Autori si vychutnali svoje prvé standing ovation

Dva mesiace od začiatku natáčania študentského filmu si autori vychutnali jeho premiéru. Zažili svoje prvé standing ovation, okúsili „pätnásť minút“ slávy a už teraz sa pripravujú na ďalšie projekty.

Ilustračný obrázok k článku Premiéra študentského filmu dopadla nad očakávania: Autori si vychutnali svoje prvé standing ovation
Zdroj: Dnes24.sk

Film, ktorý natočili dvaja študenti Strednej odbornej školy technickej na Kukučínovej ulici v Poprade, poukazuje na problémy dnešnej spoločnosti, najmä mladšej generácie, ako sú drogy, cigarety, alkohol a iné „zábavky“ v podobe krádeží a podobne. Varovanie, ako sa film volá, je maturitným projektom Michala Troppa a Adama Kovaľa a jeho cieľom je ukázať aj na to, čo sa v autoroch skrýva.

Film sa tak po dvoch mesiacoch intenzívnej práce, keď jeden mesiac trvalo natáčanie a ďalší strihanie a úprava, farebné korekcie či výstup filmu pre kino, napokon dočkal svojej premiéry. Tú chlapci urobili v kine Iskra v Kežmarku a dopadla nad očakávania, pretože prišlo okolo deväťdesiat ľudí, ktorí naplnili viac ako polovicu kapacity kinosály.

Prvé standing ovation a veľká spokojnosť

„Film má nejaké chybičky, nie všetko je presne podľa našich predstáv kvôli nedostatku času, niektoré scény sme kvôli tomu museli i prepísať, ale inak si myslíme, že výsledok stojí za to, a sme naozaj veľmi spokojní. Báli sme sa, že nenaplníme očakávania ľudí, ktorí sa na film veľmi tešili a boli nedočkaví. Nakoniec sme veľmi radi, že ich film zaujal, či už po technickej alebo dejovej stránke,“ prezradil svoje pocity Michal Tropp po premiére s tým, že tento deň si predstavovali už počas nakrúcania prvých záberov, ktoré sa paradoxne odohrávali práve v kine. „Bol to úžasný pocit stáť na pódiu a vidieť, ako nám všetci tlieskajú,“ dodal Michal, ktorý si so svojím spolužiakom Adamom užil i svoje prvé standing ovation.

Medzi prvými divákmi filmu bola aj Andrea Krišandová, ktorá chlapcov učí angličtinu. Ako prezradila, film si pozrela s veľkým záujmom, keďže v ňom bolo všetko, čo život študenta prináša, od lásky, sklamania, smútku, cez nádej až po odvahu postaviť sa problémom tvárou v tvár. „Bola som veľmi milo prekvapená, na akej vysokej úrovni sa im to podarilo spracovať. Skvelú atmosféru filmu podčiarkla aj hudba skupiny BP band, ktorej texty skvele korešpondovali s námetom a dejom. Tento film môže byť odkazom pre mnohých ďalších talentovaných študentov, aby sa nebáli premeniť svoje sny na realitu a minimálne za seba môžem povedať, že som bola nadšená. Film ma rozosmial, rozcítil, prinútil zamyslieť a myslím, že o tom chalanom išlo. Fandím im aj do budúcnosti, majú veľký potenciál“.

Film sa objaví i na DVD

Film chcú teraz chlapci dostať i medzi ďalších divákov. Aktuálne hľadajú možnosti, ako ho premietať stredným školám, k čomu by ale potrebovali pomoc, a takisto plánujú jeho predaj za symbolickú cenu. DVD, ktoré by sa do predaja malo dostať približne v polovici apríla, bude obsahovať i bonusy z natáčania a film o filme.

„Tvorba tohto filmu nám priniesla množstvo skúseností v oblasti kamery či strihu. Najmä však kopec zábavy, i napriek tomu, že ide o drámu. Na zážitky z natáčania budeme dlho spomínať,“ dodal kameraman a producent filmu s tým, že zaháľať však rozhodne nemienia. Už teraz majú dohodnuté nové projekty. Najbližšie sa plánujú „odreagovať“ krátkometrážnym filmom, ktorého dĺžka nepresiahne dvadsať minút, a cez leto sa chcú pustiť do väčšieho projektu. Držíme im palce.

Premiéra študentského filmu Varovanie v skvelej atmosfére a s veľkým úspechom
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM