Monika Vengrínová Samospráva

Prenájom štadiónu Donbassu Doneck? Zaskočený poslanec poslal primátorovi otvorený list!

Situácia ohľadom rozhodnutia primátora Popradu Antona Danka prenajať hokejový štadión klubu Donbass Doneck za jedno euro a tribúnu OZ Pre Mesto za 3300 eur, naberá nové rozmery. Zaskočený poslanec MsZ Jozef Švagerko poslal primátorovi otvorený list.

Ilustračný obrázok k článku Prenájom štadiónu Donbassu Doneck? Zaskočený poslanec poslal primátorovi otvorený list!
Zdroj: Dnes24.sk

O svojom rozhodnutí podať pomocnú ruku ukrajinskému hokejovému klubu Donbass Doneck a prenajať mu štadión za jedno euro informoval primátor Danko na konci mimoriadneho zastupiteľstva. A i napriek tomu, že primátorov návrh bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo (MsZ), podľa Švagerka si zrejme neuvedomil, do akej situácie poslancov dostal. „Mestských zastupiteľov postavil do polohy, kedy budú musieť zaujať stanovisko, ktoré môže byť viac menej konfrontačné,“ uviedol Jozef Švagerko v otvorenom liste s tým, že podľa zákona poslanci obyvateľom Popradu sľúbili ochraňovať záujmy mesta.

Prenájom tribúny

Poslanec si nemyslí, že spolupatričnosť voči obyvateľom Ukrajiny je len pomoc hokejovému klubu. „Prečo nezvážiť možnosť prenájmu za riadnych podmienok, ktoré máme schválené zastupiteľstvom a následne ich poukázanie, samozrejme, ak budú riadne zaplatené, obyvateľom postihnutých oblastí Ukrajiny,“ uvažuje Švagerko.

Toho však ešte viac mrzí fakt, že túto správu primátor Danko oznámil tesne po tom, ako neumožnil vystúpiť predsedovi občianskeho združenia Pre mesto Ondrejovi Kavkovi, ktorý chcel poslancov zastupiteľstva informovať o pripravovaných spoločenských akciách v našom meste pre Popradčanov a o podľa neho neadekvátnom prenájme mestskej tribúny, ktorá bola obstaraná z verejných zdrojov. Konkrétne im mesto malo zaslať faktúry vo výške 3300 eur za prenájom, ktorý mesto bežne poskytuje pre potreby mestských podujatí za symbolické euro.

Poslanec sa čuduje

„Čudujem sa postoju mesta, ako aj nerozumiem týmto dvom metrom, ktoré zaujalo. Na jednej strane deklarujeme solidaritu s Ukrajinou, na druhej sa správame k našim občanom macošsky. Toto rozhodnutie považujem za unáhlené a nesystémové, keďže vedenie mesta na čele s primátorom a zastupiteľstvo sú dva rovnocenné orgány a je výsostným právom zastupiteľstva rozhodovať o nakladaní s prostriedkami mesta. Aj ja som fanúšikom hokeja, napriek tomu sme nemali naše osobné postoje a záujmy postaviť nad záujmy a potreby mesta Poprad,“ dodáva poslanec Msz.

Primátor v súvislosti so situáciou v Donecku ako štatutár mesta predniesol svoj návrh, ktorý bol podložený predbežnými konzultáciami s veľkou časťou poslaneckého zboru MsZ. Zároveň však uviedol, že akákoľvek dohoda bude podliehať schváleniu MsZ. Informoval tiež, že ponuka pre vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy bola odoslaná až po tom, ako o nej informoval celé MsZ.

Primátor reaguje…

V súvislosti s nesúhlasom MsZ dať priestor pre vyjadrenie Ondrejovi Kavkovi primátor uviedol, že konal v súlade s rokovacím poriadkom, v tom sa okrem iného uvádza, že „ostatným zúčastneným, ktorí sa prihlásia do diskusie, sa udelí slovo len so súhlasom poslancov a len k prerokúvaným otázkam a problémom, poslanci udeľujú súhlas hlasovaním.“ Poslanci túto zmenu programu neschválili.

Primátor zároveň uviedol, že v prípade poskytnutia pódia pre OZ Pre mesto bol prenájom určený po predchádzajúcich skúsenostiach. "V minulosti mesto, v úsilí zabezpečiť čo najlepšie podmienky podujatiu, dávalo priestory na námestí OZ k dispozícii za symbolický poplatok. To však bez predchádzajúceho upovedomenia mesta prenajímalo mestský priestor tretím osobám a od účastníkov vyberalo ďalšie poplatky. Okrem toho pôvodne apolitické združenie, ktoré vzniklo s cieľom vrátiť život na námestie, je podľa môjho názoru zneužívané na propagáciu konkrétnych osôb, ktorých ambíciou je politická kariéra a blížiace sa komunálne voľby,“ uzavrel Danko.

Zdroj: Global24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM