Pavol Krupka Správy

Prerozdelenie chránených území v Tatrách bude možno postupné. Minister nechce rozhodnúť od zeleného stola

Zonácia Tatranského národného parku, o ktorej sa hovorí už vyše desať rokov, by sa mohla realizovať aj na viacero etáp. Pripustil to minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Asi polovica jeho rozlohy je totiž v rukách súkromných vlastníkov.

Ilustračný obrázok k článku Prerozdelenie chránených území v Tatrách bude možno postupné. Minister nechce rozhodnúť od zeleného stola
Zdroj: Dnes24.sk

Toto riešenie sa spomínalo už za prvej vlády Roberta Fica, envirorezort vtedy ale neviedli nominanti Smeru. Súkromní vlastníci pozemkov v TANAP-e viackrát avizovali, že kým sa nedorieši otázka náhrad za obmedzenie obhospodarovania na ich pozemkoch, zonáciu neodobria. Od nového roka bude platiť novela zákona o ochrane prírody, ktorá možnosti odškodnenia rozširuje. Na riešení jednotlivých prípadov sa však bude ešte potrebné dohodnúť.

Šéf envirorezortu, ktorý zonáciu Tatier po svojom nástupe deklaroval ako jednu z priorít, naďalej trvá na svojom stanovisku, že na novej zonácii sa musia dohodnúť zainteresované strany – samosprávy, lesníci, ochranári či zástupcovia cestovného ruchu. „Akékoľvek riešenie spoza zeleného stola v Bratislave nie je pre Tatranský národný park alebo pre hociktorý národný park či chránené územie na Slovensku riešením,“ skonštatoval. Poukázal na to, že ministerstvo vytvorilo pre zonáciu právne predpoklady.

Návrh nového prerozdelenia Tatier minister zatiaľ od pracovnej skupiny na stôl nedostal. Ako poznamenal, čakalo sa na potrebné legislatívne zmeny. Rokovania o tejto téme sa spustili v novembri, Žiga očakáva, že návrh by mohol prísť v priebehu budúceho roka. Pokiaľ k dohode nedôjde, vie si predstaviť, že sa začne aj s čiastočnou zonáciou TANAP-u.

Novú zonáciu sa pokúsil prijať už prvý kabinet Roberta Fica. Návrh nariadenia predstavilo ministerstvo vo februári 2010, zdvihla sa však voči nemu vlna kritiky z vedeckej aj mimovládnej obce. Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu počas pôsobenia kabinetu Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS), exminister József Nagy (Most-Híd) však po páde vlády v roku 2012 oznámil, že túto otázku bude musieť doriešiť nová garnitúra.

Legislatívny rámec pre zonáciu dala novela zákona o ochrane prírody z roku 2007. Skupina poslancov vtedy cez pozmeňovací návrh v spoločnej správe presadila nové pravidlá pre vytvorenie zonácie. Podľa platnej legislatívy bola doteraz zonácia schválená iba v jednom národnom parku, a to v Pieninskom národnom parku a v chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Minister Žiga avizoval, že v budúcom roku by k nim mal pribudnúť Národný park Slovenský raj.

Najstarší národný park na Slovensku má od roku 1949 za cieľ ochranu prírody v pohoriach Vysoké Tatry, Západné Tatry a Belianske Tatry. Na rozlohe 74 284 ha (vlastné územie 738 km2 a ochranné pásmo 307 km2) ponúka vyše 1300 druhov zástupcov fauny a flóry. Spolu s poľským Tatrzańskim Parkom Narodowym je súčasťou biosferických rezervácií UNESCO. (Zdroj: TANAP.)

Foto: Štátne lesy TANAP-u

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM