Ľubomír Hudačko Správy

Preslávili Poprad široko-ďaleko: 5 mien športovcov, na ktorých sme obzvlášť pyšní

Aj keď Poprad je známy najmä oblasťou turistiky či okolitých prírodných krás, dobré meno v ďalekých kútoch sveta mu robia aj samotní ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Preslávili Poprad široko-ďaleko: 5 mien športovcov, na ktorých sme obzvlášť pyšní
5
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Svojím talentom dokázali preraziť, Poprad má takýchto športovcov viac ako dosť. Vybrali sme päticu z tých, na ktorých môžeme byť obzvlášť pyšní.

Daniela Hantuchová

Jedna z najznámejších slovenských športovkýň pochádza priamo z Popradu. Tenisu sa venovala od mladého veku a už v roku 2001 dostala cenu WTA v kategórii Nováčik roka.

Nasledujúci rok bol pre Hantuchovú prelomový.

Vyhrala v ňom prvý turnaj, keď vo finále porazila Martinu Hingisovú 6–3, 6–4. A v tomto roku si jej talent všimli aj odborníci a dostala cenu za Najlepšie zlepšenie roka.

Ďalšie roky boli pre ňu úspešné. V roku 2007 vyhrala turnaj v Linzi, v rokoch 2011 a 2012 zas turnaj v Pattayi. Víťazným turnajom bol aj Birmingham 2013 a tiež Pattaya 2015.

Jej najsilnejšou doménou bola vždy zmiešaná štvorhra. V nej vyhrala všetky štyri grandslamy, čiže Wimbledon 2001 s Leošom Friedlom, Australian Open s Kevinom Ullyettom v roku 2002, Roland Garros s Fabrice Santorom dotiahla do víťazného konca v roku 2005 a titul vybojovala aj na US Open.

S Dominikom Hrbatým vyhrala aj Hopmanov pohár. Rovnako dobre sa jej darilo aj vo štvorhre, z ktorých má tiež dosť cenných úspechov.

V roku 2002 s reprezen­táciou vyhrala ešte aj Fed Cup.

Hantuchová ukončila kariéru v roku 2017, v zahraničí sa dnes venuje spolukomentovaniu tenisu ako expertka.

Július Šupler

Ďalším rodákom z Popradu, ktorého meno pozná aj svet je hokejový tréner Július Šupler. Stál na čele slovenskej reprezentácie v rokoch 1993–1996 a k trénovaniu národnej reprezentácie sa vrátil v rokoch 2006–2008.

S hokejom začínal vo svojom rodnom meste, ale pôsobil aj v Liptovskom Mikuláši, v Slovane Bratislave či v družstve Košíc. Ako trénerovi sa mu najviac darilo v rokoch 1996–2006.

S mužstvom Portlandu (WHL) získal ako spolutréner titul, to isté sa mu podarilo aj s bratislavským Slovanom a lotyšským klubom Riga.

Martin Otčenáš

Športovcom, ktorý okúsil hneď dva vrcholové športy je Martin Otčenáš. Vyrastal v rodine reprezentanta v bežeckom lyžovaní Dušana Otčenáša a preto bolo jasné, že sa bežeckému lyžovaniu začal venovať aj aktívne.

Stal sa viacnásobným dorasteneckým a juniorským majstrom Slovenska a vo veku 18 rokov sa prebojoval až na Olympiádu 2006 v Turíne, kde obsadil 49. miesto v šprinte.

Potom však prišiel v jeho kariére zlom.

Z bežeckého lyžovania presedlal na biatlon. V sezóne 2009/2010 sa začal prvýkrát predstavovať už aj medzi svetovou elitou.

Jeho najlepším umiestnením v Svetovom pohári je 21. miesto z fínskeho strediska Pokljuka, kde koncom roku 2014 v šprinte strieľal čisto. V tejto sezóne sa mu doteraz podarilo bodovať trikrát.

Peter Hámor

Slávny horolezec, ktorý na Slovensku nemá konkurenciu. Popradčan, ktorý má na svojom konte veľa náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma, ale aj v zahraničí.

Jeho prvou osemtisícovkou bola najvyššia hora sveta Mount Everest.

Stál na vrcholoch mnohých osemtisícoviek a na najnebezpečnejšiu horu sveta (Annapurna) sa mu ako prvému horolezcovi v histórii podarilo vystúpiť z oboch strán.

Peter Hámor je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý okrem himalájskych a karakoramských osemtisícoviek vystúpil aj na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov. Je autorom knihy Koruna Zeme.

Jana Purdjaková

Žiadna krehká blondínka to nie je. Popradčanka Jana Purdjaková sa hrdí desiatimi titulmi majsterky sveta v kulturistike. Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica sa kulturistike venovala vyše dvadsať rokov.

Práve naša obyvateľka mesta sa môže pochváliť tým, že je najúspešnejšou kulturistkou sveta v histórií tohto športu.

Okrem toho je aj štvornásobná majsterka sveta v tlaku na lavičke.

Od roku 2000 nemá vo svete kulturistiky takmer žiadnu konkurenciu. Desiaty titul majsterky sveta si Popradčanka pripísala na svoje konto v roku 2014, keď v kategórii physique získala jubilejný desiaty titul majsterky sveta v kulturistike.

archívne foto

Objektívom: Popradskí športovci, na ktorých sme hrdí
5
Galéria
Zdroj: TASR/Marko Erd

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM