Správy

Prešovská župa riešila výpadky spojov popradskej SAD: Odborný dozor preukázal nedostatky

SAD Poprad situáciu zdôvodnila najmä zvýšenou chorobnosťou vodičov. Na otázky dopravca nereagoval.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa riešila výpadky spojov popradskej SAD: Odborný dozor preukázal nedostatky
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V súvislosti s výpadkami spojov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Poprad vykonali u dopravcu minulý týždeň odborný dozor, ktorý preukázal nedostatky.

Pre TASR to potvrdila Lea Lehotská z kancelárie predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), nekonkretizovala však, o aké nedostatky šlo.

Krajská samospráva pre porušenie licenčných podmienok začala voči spoločnosti správne konanie. SAD Poprad situáciu zdôvodnila najmä zvýšenou chorobnosťou vodičov.

Odstránenie nedostatkov

Na otázky dopravca nereagoval, o nevypravených spojoch v mestskej hromadnej doprave v Poprade a aj v prímestských spojoch v regióne informuje na svojej webstránke.

„Ďalším krokom v tomto spustenom procese je povinnosť dopravcu predložiť správu o odstránení nedostatkov. Následne budú pokračovať ďalšie kroky zo strany PSK, ktoré určuje zákon a musia predchádzať samotnému začatiu správneho konania,“ uviedla Lehotská.

Nevypravili 44 spojov

Dopravca má problémy so zabezpečením niektorých prímestských liniek.

Tieto výpadky spojov registruje kraj už niekoľko týždňov, pričom najhoršia situácia nastala 10. januára, keď nebolo vypravených až 44 spojov. Za vzniknutú situáciu nesie podľa PSK plnú zodpovednosť SAD Poprad, ktorá je povinná prevádzkovať pravidelnú dopravu v súlade s platnými cestovnými poriadkami.

„Stabilný a spoľahlivý systém verejnej dopravy považuje PSK, ktorý na jeho prevádzku vynakladá ročne viac než 30 miliónov eur, za absolútnu samozrejmosť. Z tohto dôvodu je pre nás neakceptovateľný stav, keď prevádzka spojov nie je garantovaná a cestujúci nemá istotu, či sa môže spoľahnúť na informácie z vyhľadávačov dopravných spojení a z vývesiek na autobusových zastávkach,“ uviedla na margo situácie hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Vyvodenie zodpovednosti

O začatí správneho konania informovala krajská samospráva pred desiatimi dňami. Pristúpila k nemu podľa hovorkyne pre neúnosnosť situácie, ako aj fakt, že ide o dopravné služby financované z verejných zdrojov.

Na vyvodenie zodpovednosti za porušovanie zákonných povinností dopravcu pristúpil PSK v zmysle zákona o verejnej osobnej doprave.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM