Prešovský župan rokoval s ministrom zdravotníctva: O tomto sa hovorilo!

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský rokoval s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. O akých témach spolu hovorili?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský župan rokoval s ministrom zdravotníctva: O tomto sa hovorilo!
Zdroj: TASR

Zmeny v Lekárskej službe prvej pomoci, ktorá sa transformuje na Ambulantnú pohotovostnú službu, problematika oddlžovania nemocníc, ktorá sa v Prešovskom kraji prioritne týka Fakultnej nemocnice v Prešove, ako aj zdravotníckych zariadení v Bardejove, Tatranskej Lomnici a Levoči, boli hlavnými témami rokovania predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Rezonovala tiež otázka nedostatku lekárov a rezidentského programu, ktorý má priniesť do zdravotníctva nových a hlavne mladých medikov. Informovala o tom v stredu hovorkyňa kraja Daša Jeleňová. Stretnutie sa konalo v utorok 13. februára na Úrade PSK.

Výzvy v apríli

Drucker zdôraznil možnosti čerpania prostriedkov na investície v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré smerujú do regiónov, prioritne do ambulantného sektora. „Ide o to, aby menšie zdravotné strediská, kde je nedostatok lekárov alebo sú schátrané, mohli byť obnovené a pripravené na fungovanie tzv. integrovaných centier so všeobecným lekárom pre dospelých, lekárom pre deti a dorast a jedným miestom pre špecialistu. Je to taký ucelený program pre regióny," uviedol minister. Výzvy budú vypísané v apríli, oprávnenými žiadateľmi budú obce, mestá a vyššie územné celky.

Majerského pohľad

„Nový program čerpania finančných prostriedkov z európskych fondov pre tzv. centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti sa bude v našom kraji týkať viacerých obcí, kde budú sústredení lekári a budú poskytovať služby pre menšie priľahlé obce. Ich obyvatelia tak už nebudú musieť cestovať za zdravotnou starostlivosťou do väčších a vzdialenejších miest," zhodnotil pripravovanú grantovú schému Majerský. Oceňuje, že ministerstvo pôvodne plánované spádové oblasti pre tzv. integrované centrá v kraji rozšíril zo 17 potenciálnych bodov na optimálnych 24, keďže kraj je excentricky rozdelený.

Hovorili aj o pôrodnici

Hovorilo sa aj o riešení nedávnej situácie v Nemocnici Svet zdravia vo Svidníku, kde sa práve po intervencii PSK a ministerstva podarilo minimálne do konca roka zachovať pôrodnicu. „Som rád, že aj ministerstvo vníma dôležitosť postavenia tejto nemocnice z hľadiska dostupnosti. Pokiaľ sa zvýši počet pôrodov, a ten potenciál tam je a nárast je už viditeľný, veríme, že bude garantované zachovanie tohto oddelenia nielen na jeden rok. Verím, že sme na dobrej ceste," dodal Majerský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM