Tlačové správy

Prevádzkovatelia herní sa spojili, aby pomohli mestu

Kým iné obce a samosprávy naplno pracujú na tom, aby hazard zo svojho územia úplne vyhnali, v meste Poprad sa už po tretí rok darí prítomnosť herných prevádzok na svojom území využiť k zveľaďovaniu verejných priestorov a služieb občanom.

Ilustračný obrázok k článku Prevádzkovatelia herní sa spojili, aby pomohli mestu
4
Galéria
Zdroj: Rozvíjame naše mestá

Netradičná spolupráca

Občianske združenie Rozvíjame naše mestá, ktoré vzniklo v roku 2018 za účelom dlhodobého investovania finančných prostriedkov na podporu rôznych komunitných projektov v slovenských mestách a obciach, združuje prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku a mesto Poprad je jeho pilotným projektom. V rámci neho sa združenie zaviazalo, že v priebehu piatich rokov prefinancuje na rôzne projekty dokopy až 500 000 eur. „V rámci spoločenskej zodpovednosti je pre nás prirodzené v meste, kde podnikáme, podieľať sa na jeho rozvoji a zlepšovať kvalitu života jeho obyvateľov,“ u­vádza hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová.

Projekty, ktoré pomáhajú

Mestu sa v spolupráci so združením podarilo ešte v roku 2018 zrevitalizovať ihrisko na Podjavorinskej ulici a hraciu plochu na sídlisku Západ za bytovým domom Luxor. Tá bola rozšírená aj o ďalšie hracie prvky, pieskovisko i sieťový most. Náklady na rekonštrukciu oboch ihrísk sa vtedy vyšplhali do výšky 100 000 eur.

Spolupráca na úspešný projekt nadviazala a v lete združenie spolu s mestom Poprad otvorilo ďalšie zrekonštruované multifunkčné ihrisko, tentokrát za Základnou školou Jarná. Od júla ho môžu využívať deti a jedna časť je venovaná aj seniorom. Celý projekt bol vyčíslený na 271 000 eur, pričom na detské prvky prispelo sumou 77 000 eur práve občianske združenie.

OZ Rozvíjame naše mestá v úsilí pomáhať mestu Poprad pokračuje aj ďalej. Okrem renovácie detských ihrísk prispelo aj na časť vianočnej výzdoby a napriek dlhodobo zatvoreným herniam zabezpečilo začiatkom tohto roka pre miestne Centrum sociálnych služieb nové auto, ktoré denne rozvezie jedlo pre 200 stravníkov.

250 000 eur za dva roky

Do naplnenia záväzku, ktorý OZ Rozvíjame naše mestá Popradu prisľúbilo, ešte zostáva presne 50% cieľovej sumy. Za mierne meškanie môže najmä nepriaznivá pandemická situácia, kvôli ktorej je akákoľvek realizácia projektov sťažená, no OZ Rozvíjame naše mestá neskrýva chuť pustiť sa do ďalších projektov.

V nasledujúcich dvoch rokoch plánujeme naplno pracovať tak, aby sme náš prísľub mestu splnili na sto percent a včas,“ vyjadril sa Alexander Chmel zo združenia Rozvíjame naše mestá. Pripomína, že v úsilí pomáhať plánujú naďalej pokračovať nielen v Poprade, ale svoju pôsobnosť rozšíriť aj do ďalších miest na Slovensku.

Herní ubúda

Asociácia zábavy a hier zastupujúca hazardné prevádzky na Slovensku túto snahu víta a poukazuje na to, že hazard nemusí byť pre mestá strašiakom, proti ktorému by mali bojovať. Pripomína, že súčasná situácia spôso­bená pandémiou­, ale aj sprísnením legislatívy týkajúcej sa hazardu, má aj bez dodatočných opatrení za následok prirodzený pokles počtu herní. „Kým v roku 2020 bolo v Poprade otvorených 25 prevádzok s 559 zariadeniami, tento rok je to už iba 18 prevádzok so 410 zariadeniami,“ hovorí Lukáčová a zároveň dodáva, že Poprad je pekným príkladom toho, ako môže efektívna spolupráca miest a prevádzkovateľov hazardu namiesto tvrdých zákazov priniesť pre obyvateľov to najlepšie.

Opravené ihrisko
4
Galéria
Zdroj: Rozvíjame naše mestá

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM