Webnoviny - Rôzne

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk čakajú na mráz

Historicky najskorší začiatok lyžiarskej sezóny vo Vysokých Tatrách z roku 2007 sa nepodarí prekonať.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk sú pripravení začať s prípravou lyžiarskych svahov okamžite, ako to dovolia klimatické podmienky. Jediné, čo prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska potrebujú, sú mrazy. „Čím väčšie, tým lepšie,“ povedal technický riaditeľ 1. Tatranskej, a.s. Ján Gavalier, ktorá prevádzkuje lyžiarske stredisko ParkSnow na Štrbskom Plese. V prípade vhodných podmienok dokážu na Štrbskom Plese pripraviť prvú zjazdovku už do troch dní.

Pred dvoma rokmi sa na Štrbskom Plese začala lyžovačka už 10. novembra. Na svahu Interski bolo vtedy vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a technickému zasnežovaniu už 50 cm vrstva prírodného i technického snehu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tohto roku nepodarí začať lyžiarsku sezónu ani do 22. novembra. Presne pred rokom sa na Štrbskom Plese začínala lyžovačka práve v tento deň. „Momentálne je počasie také, aké je. Podľa predpovedí sa má v najbližších dňoch skôr otepľovať ako ochladzovať,“ povedal Ján Gavalier.

Podobne je na tom aj lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica. Aj tu čakajú už len na mrazy. Katarína Šarafínová predpokladá, že so zasnežovaním začnú na prelome novembra a decembra. Do troch dní od spustenia technického zasnežovania by mali byť aj tu zjazdovky pripravené pre lyžiarov. Prevádzkovateľ strediska pripravuje na túto zimu najdlhšiu zjazdovku na Slovensku, z Lomnického sedla až do Tatranskej Lomnice v dĺžke 5,5 km. V úseku od Čučoriedok po Tatranskú Lomnicu je zjazdovka technicky zasnežovaná.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM