Peter Handzuš Rôzne

Prežil pád Batizovskou próbou - aktualizované

Záchranná akcia sa podstatne predĺžila. Okrem horolezca, ktorý prežil pád cez 800 metrov, museli záchranári pomáhať aj jeho kolegovi, ktorý ostal v stene.

Dňa 6. 4. 2011 v dopoludňajších hodinách oznámil spod vrcholu Kotlového štítu prostredníctvom tiesňovej linky „112“ na OSTV HZS český horolezec výpadok svojho kolegu, ktorý pri zlaňovaní určitého úseku spadol z hrebeňa medzi Kotlovým štítom a Gerlachovskou vežou dolu Batizovským žľabom. Obaja horolezci podľa oznamovateľa liezli smerom hore Krčmárovým žľabom a mali v pláne traverzovať až na Gerlachovský štít.

Zásah bol okamžite odovzdaný záchranárom OS HZS Vysoké Tatry. Na miesto letel na dva krát VZZS s lekárom a tromi záchranármi HZS. Boli vysadení pri zranenom mužovi, ktorý padal voľným pádom 50 metrov a pravdepodobne prepadol celým Batizovským žľabom až dolu pod samotnú próbu, čo znamená ďalších takmer 800 až 900 metrov. Týmto pádom utrpel vážne poranenia ale prežil, a to aj vďaka rýchlemu zásahu záchranárov. Ihneď bol naložený do vrtuľníka a prevezený do Popradskej nemocnice.

Môžeme len skonštatovať, že tento český horolezec mal obrovské šťastie a dnes sa po druhý krát narodil. Odvoz zraneného ale neznamenal ukončenie akcie pre záchranárov HZS. Títo začali vystupovať Batizovskou próbou na vrchol k oznamovateľovi, ktorý medzi tým požiadal HZS o pomoc a bol dezorientovaný. Situáciu záchranárom HZS značne skomplikovalo počasie, pretože hore fúkal vietor, bolo už čerstvo nasnežené a začali padať lavíny. Počas výstupu záchranárov spadla okrem iných veľká lavína v Batizovských žľaboch, no ani takéto podmienky záchranárov neodradili od toho, aby pokračovali v tejto záchrannej akcii na hrebeň až k českému horolezcovi.

Na miesto udalosti sa do tretice vrátil aj VZZS, pretože záchranári požiadali o technický zásah. Tento ale nebolo možné uskutočniť z dôvodu zlých poveternostných podmienok, naďalej teda v zlom počasí pokračovali v lezení. Po dolezení našli druhého horolezca bez zranení, bol schopný pohybu, ale sám by nezostúpil. Nachádzal sa asi 100 výškových metrov nad miestom, ktoré sa nazýva „Okno“. Tu ho naviazali a spolu s ním museli pomaly zlaňovať dolu Batizovským žľabom, vo veľmi ťažkom teréne do doliny. Túto cestu si zvolili aj preto, lebo pri ich výstupe tu spadla lavína, čím veľmi uvážene pri zostupe nevystavili život zachraňovaného ďalším možným lavínam. Počasie im stále neprialo, pretože počas zostupu nastalo aj mrholenie. Po takmer šiestich hodinách zišli k Batizovskému plesu a odtiaľ pokračovali turistickým chodníkom na Sliezsky dom, kde ich už čakalo auto.

Na tento hrozný pád bude dlho spomínať nielen zranený muž a jeho kamarát, ale každý, kto miluje hory, lezenie a všetko čo k tomu patrí či už ako ponaučenie, alebo ako výstrahu. Nie všetko má totiž taký šťastný koniec, ako táto dnešná udalosť.

Informáciu pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM