Peter Handzuš Správy

Pri Sliezskom dome otvorili novú horolezeckú cestu: Stena je prístupná aj širokej verejnosti

Vo Vysokých Tatrách pribudla nová horolezecká cesta. Je vhodná nielen pre aktívnych horolezcov, ale aj pre úplných začiatočníkov, ktorí ju môžu absolvovať v sprievode inštruktora či horského vodcu. Veža, na ktorú vedie, dostala názov Velický zub a nachádza sa v blízkosti Sliezskeho domu.

Ilustračný obrázok k článku Pri Sliezskom dome otvorili novú horolezeckú cestu: Stena je prístupná aj širokej verejnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta je určená nielen pre registrovaných horolezcov, ale aj ľudí bez akýchkoľvek skúseností, ktorí ju môžu absolvovať v sprievode horolezeckého inštruktora alebo horského vodcu. Podmienkou je vek minimálne 10 rokov, rozsah potrebnej prípravy závisí od predchádzajúcich súseností. „Pre ľudí, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s lezením, odporúčame absolvovať jednodennú prípravu na skalách. Pre tých, ktorí rekreačne lezú, aj keď napríklad len na umelej stene, nie je potrebná žiadna špeciálna príprava, ak idú s inštruktorom,“ vysvetľuje Martin Murár z horolezeckej a skialpinistickej školy Muraria a dodáva: „Prvá a druhá dĺžka cesty je odistená tak, aby ju bolo možné preliezť len s expreskami, bez zakladania vlastných postupových istení. Najťažšie dĺžky cesty sú vo štvrtom stupni stupnice UIAA.“

Cesta bude slúžiť aj na horolezeckú prípravu mládeže. „Aj keď bol najväčší dôraz kladený na bezpečnosť, línii ostal veľhorský charakter. Veríme, že tento projekt priblíži horolezeckú prípravu detí a mládeže na úroveň, aká je bežná alpských krajinách,“ uzatvára Murár.

Zázemie nájdete v Sliezskom dome

Za projektom horolezeckej cesty stojí spolupráca viacerých subjektov – Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, Slovenského horolezeckého spolku JAMES, horolezeckej školy Muraria a horského hotela Sliezsky dom, odkiaľ sa k stene dá dostať za približne 30 minút. „Sliezsky dom vždy slúžil ako východiskový bod pre množstvo zaujímavých aktivít – od turistiky, cez horolezectvo až po skialpinizmus. Projekt lezeckej cesty na Velický zub tieto možnosti ešte viac zatraktívni, a to najmä pre skupinu detí a mládeže,“ hovorí Martina Hudáková, riaditeľka horského hotela Sliezsky dom, kde si záujemcovia o výstup môžu zapožičať kompletnú výstroj aj objednať inštruktora. Ideálne podmienky na výstup sú v čase od júna do septembra, v prípade babieho leta až do novembra.

Technické údaje steny:

• Výška steny od nástupu do cesty po vrchol je 135 metrov.
• V ceste a zostupe je osadených 71 postupových, štandových a zlaňovacích istení.
• Štandové a zlaňovacie istenia tvoria dva nerezové borháky spojené reťazou.

Pri Sliezskom dome otvorili novú horolezeckú cestu: Stena je prístupná aj široke
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM