Správy

Pri Štrbe môže vzniknúť nová prírodná rezervácia: Zachránime pimprlíka?

Na Slovensku by mohli vzniknúť ďalšie tri chránené areály. Medzi nimi je aj rezervácia Brezové.

Ilustračný obrázok k článku Pri Štrbe môže vzniknúť nová prírodná rezervácia: Zachránime pimprlíka?
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na nové prírodné rezervácie. Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, a dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka.

Vyše 16 hektárov by mala mať prírodná rezervácia Brezové v okrese Poprad v katastrálnom území Štrba. Platiť by mal pre ňu štvrtý stupeň ochrany.

Vyhlásením prírodnej rezervácie by sa mali ochrániť slatiny s vysokým obsahom báz aj podmáčané lúky horských a podhorských oblastí.

Žije tam pimprlík mokraďný či pimprlík močiarny. Podľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOPR) je pimprlík mokraďný vzácny drobný ulitník. „Ide o významný boreálno–alpínsky druh, pre Európu pravdepodobne endemický. Vyskytuje sa najmä v severnej Európe, ďalej v severozápadnej časti Ruska, švajčiarskych a rakúskych Alpách, britských ostrovoch, Írsku, Poľsku a v Česku, kde je známa len jedna lokalita (na území ChKO Český ráj).

Ochranári ďalej uvádzajú že na Slovensku má reliktný výskyt. „Takmer súvislý výskyt je v podhorí Tatier, na vhodných lokalitách je hojný predovšetkým na Orave a Liptove. Druh sa vyskytuje na 5 územiach európskeho významu,“ dodávajú.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM