Peter Handzuš Správy

Prichádza babie leto. Ideálny čas na vysokohorskú turistiku

Cez víkend by malo byť na horách pekne.Vývoj poveternostnej situácie nad Slovenskom v najbližších dňoch naznačuje príchod babieho leta.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza babie leto. Ideálny čas na vysokohorskú turistiku
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov Norberta Polčáka zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v piatok a v sobotu vystúpi teplota vzduchu za slnečného počasia v polohách okolo 1500 metrov n. m. na 15 až 17 stupňov Celzia, vo výške 2500 metrov n. m. na 10 až 12 stupňov Celzia.

Pre turistov nastane ideálny čas na vysokohorskú turistiku. V nižších polohách však treba počítať s hmlami a nízkou oblačnosťou, ktorá sa na niektorých miestach môže udržať aj po celý deň. Ojedinele sa môže vyskytnúť i mrholenie. Nočné teploty budú zväčša od 10 do 5 °C, v horských dolinách a kotlinách okolo tri stupne.

Cez deň očakávame 16 až 22 °C, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti 9 až 15 °C. „Uvedený charakter počasia bude zrejme pokračovať aj začiatkom budúceho týždňa, avšak s tým, že sa čiastočne ochladí,“ dodal Polcák.

Riadiacim tlakovým útvarom bude rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá od východu zasiahne do strednej a čiastočne i západnej Európy. Po jej zadnej strane začne prúdiť do strednej Európy vo vyšších vrstvách ovzdušia suchý a veľmi teplý vzduch, čo sa prejaví výrazným vzostupom teploty vzduchu nielen v nížinách, ale najmä v stredných a vyšších horských polohách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM