Samospráva

Prichádza druhá vlna pandémie? Takto sa vyzbrojil Poprad

Koľko bolo doteraz pozitívne testovaných ľudí v našom okrese? Ako je mesto pripravené na prípadnú druhú vlnu?

Ilustračný obrázok k článku Prichádza druhá vlna pandémie? Takto sa vyzbrojil Poprad
Zdroj: Mesto Poprad

Druhú vlnu pandémie COVID-19 už tu máme,“ vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí 11. augusta. Svoje tvrdenie okrem iného opiera o zvýšený počet pozitívne testovaných ľudí na Covid-19.

Slovensko sa pripravuje

Celkovo evidujeme už 2 922 pozitívne testovaných ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe. Počet vyliečených pacientov v našej krajine je 1 980 ľudí.

Nástup druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu je na Slovensku ešte relatívne dobrý. „Situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva,“ konštatoval pred časom Krajčí s tým, že v okolitých krajinách je situácia je komplikovanejšia.

13. augusta vydalo konzílium odborníkov nové opatrenia týkajúce sa škôl, kúpalísk, športových podujatí, kultúrnych podujatí a domovov sociálnych služieb.

Covid-19 v okrese Poprad

Prvá vlna pandémie zastihla Poprad tak, ako i iné mestá na Slovensku. Napríklad 21. apríla tohto roku pribudlo na Slovensku 45 prípadov nákazy, no Poprad so štrnástimi nakazenými bol vtedy na prvej priečke v rámci Slovenska. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií bolo doteraz v našom okrese zaznamenaných 55 pozitívnych testov.

V Prešovskom kraji to bolo od začiatku pandémie doteraz zistených 378 pozitívnych testov, pričom najviac zasiahnutým bol okres Prešov (107) a najmenej Medzilaborce (4).

Ako je pripravené mesto?

Mesto má momentálne zakúpených cca 25 000 kusov textilných rúšok, čistiace prostriedky, mydlá, antibakteriálne gély a rukavice,“ reaguje na otázky Dnes24 Jarmila Hlaváčová, hovorkyňa Mesta Poprad.

Okrem toho mesto podľa jej slov pred časom zakúpilo aj dezinfekčný tunel do Zariadenia sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici. Informovali sme vás o tom 3. júla tohto roku.

Mesto Poprad postavilo na Levočskej ulici aj dočasné karanténne centrum, v ktorom ľudia bez domova dostanú potrebnú starostlivosť a budú im poskytované služby, ak existujú podozrenia, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú príznaky ochorenia Covid 19, prípadne im je nariadená izolácia,“ informuje ďalej hovorkyňa.

Na túto ulicu bolo podľa nej navezených päť mobilných kontajnerov. „Mesto objednalo prenájom kontajnerov, ktoré budú slúžiť na izoláciu ľudí bez domova a taktiež na dodržanie 14-dňovej karantény. Jeden kontajner slúži pre potreby zdravotníckeho personálu, ďalší ako sanita, to znamená sociálne zariadenie a zvyšné tri sú so základným vybavením – posteľ, stôl, stolička, skriňa, odpadkový kôš,“ dodáva.

Zariadenie podľa hovoryne Popradu spolupracuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva SR, má vypracovaný krízový plán a dodržiava prísne hygienické a epidemiologické nariadenia. „V prípade potreby je pripravená aj Správa mestských komunikácií a to dezinfikovať svojou technikou verejné priestory, stanovištia kontajnerov a pod.,“ uzatvára hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová.

Takto to vyzeralo pred pár mesiacmi v Poprade.

Testovanie na Covid-19 v popradských centrách sociálnych služieb
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM