Martin Sýkora Rôzne

Pridajte sa k dobrodružstvu: Cyklopátrania pokračujú v Levočských vrchoch

Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom 2018 pokračujú v Levočských vrchoch. Cyklisti sa stretnú v sobotu 18. augusta, aby objavili zaujímavosti Levoče, jej okolia a neďalekých Levočských vrchov.

Ilustračný obrázok k článku Pridajte sa k dobrodružstvu: Cyklopátrania pokračujú v Levočských vrchoch
Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska

Nezvyčajné poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom organizuje už piaty rok Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Cyklistom počas leta 2018 postupne predstavuje štyri zaujímavé lokality. Jednou z nich sú aj Levočské vrchy

Ako Cyklopátranie prebieha?

Cyklopátranie v Levočských vrchoch štartuje v autocampe v Levočskej doline. Cyklisti budú mať k dispozícii pätnásť zaujímavých miest, na ktoré sa môžu vybrať počas päťhodinového časového limitu. Body za navštívenie miest zbierajú prostredníctvom voľne dostupnej aplikácie Objavujme. „Na každom mieste sa prostredníctvom aplikácie zlokalizujú a získajú tak súťažné body. Súťažné miesta sú rôznej náročnosti, cyklisti si ich vyberajú podľa vlastného uváženia. Všetky miesta majú vďaka aplikácii vo svojom mobile, môžu si z nich vyberať a jednoducho sa orientovať v teréne,“ uviedla Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska.

Zdroj: Marek Dunajský

Čarokrásne okolie Levoče

Na preteku 18. augusta budú môcť cyklisti objaviť vybrané pamiatky v Levoči, Levočskú dolinu, Mariánsku horu aj lokality zaniknutých obcí bývalého vojenského obvodu Javorina. Cyklisti sa môžu tešiť na miesta s výhľadmi na Vysoké Tatry i Spišský hrad. K zaujímavým súťažným bodom bude patriť napríklad pamätník SNP, venovaný pamiatke obetí zostreleného sovietskeho lietadla v októbri 1944.„Cyklopá­trania sú určené cyklistom rôznych vekových a výkonnostných kategórií. Hlavným cieľom je najmä spoznať ďalší krásny región Prešovského kraja. V Levočských vrchoch sme v posledných rokoch podporili značenie cyklistických trás a tiež sme zabezpečili osadenie informačných tabúľ s mapami v siedmich lokalitách. Veríme, že aj tieto naše aktivity pomôžu cyklistom v lepšej orientácii a k výborným výkonom na pretekoch,“ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Kraj historických pamiatok

K dispozícii je 8 kategórií: ženské, mužské a zmiešané dvojice so súčtom veku do 60 rokov a nad 60 rokov a sólo kategórie mužov a žien bez ohraničenia veku. Súťaží sa o medaily a na záver pretekov v Prešove bude vyžrebovaný výherca bicykla. Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami. Z tohto bohatstva vychádza ústredná letná kampaň Kraj kultúrnych pamiatok, ktorú pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Pamiatky v Prešovskom kraji predstavujú takmer ¼ všetkých pamiatok na Slovensku, ide o najvyšší počet spomedzi slovenských krajov.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM