Martin Sýkora Správy

Príde na nás mráz: V utorok a v stredu sa môže šmýkať, cestári v pohotovosti

Slovenskí hydrometeorológovia vydali výstrahy pred prízemným mrazom. V utorok a v stredu (26.9.) hrozí prízemný mráz. Cestári aktivovali zimnú údržbu ciest!

Ilustračný obrázok k článku Príde na nás mráz: V utorok a v stredu sa môže šmýkať, cestári v pohotovosti
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Bolo leto, ide zima

Cez naše územie prechádza studený front spojený s tlakovou nížou. Za ním k nám od severozápadu preniká studený arktický vzduch. V dôsledku toho sa najbližších dňoch očakáva prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď, večer a v noci na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 900 m zrážky snehové. Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod 0°C. Na viacerých miestach sa môže vyskytovať prízemný mráz.

„V okrese Poprad sa vo výške 5 cm nad povrchom ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od –3 do 0 °C. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ informoval Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

V pohotovosti sú aj cestári. „Aj keď zimnú údržbu ciest oficiálne začíname 1. novembra, našu činnosť neriadi kalendár ale príroda. Vzhľadom k nepriaznivým prognózam počasia nariaďujem na nami spravovaných cestách od dnešného večera aktivovať výkon zimnej údržby ciest. Naši vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK oblasť Poprad Marián Barilla. Prvé zásahy podľa Barillu cestári očakávajú na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách, na ceste od Tatranskej Kotliny smerom na poľskú hranicu, Podspády a Tatranskú Javorinu, v oblasti Štrby a Liptovskej Tepličky a na horskom priechode Vernár.

Foto: Martin Sýkora

Na cestách treba byť opatrný

Riaditeľ podtatranských cestárov verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne. „Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí majú na svojich kolesách ešte letné pneumatiky,“ uzavrel Marián Barilla.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM