Peter Handzuš Rôzne

Príjemné počasie láka pod Tatry pilotov: Oblohu brázdia domáce aj zahraničné vetrone

Kým v ostatných kútoch Slovenska vládne na letiskách čulý ruch už niekoľko týždňov, v Poprade museli piloti vetroňov počkať, kým sa roztopí sneh a zem vyschne, o čosi dlhšie.

Ilustračný obrázok k článku Príjemné počasie láka pod Tatry pilotov: Oblohu brázdia domáce aj zahraničné vetrone
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už lietajú. Po predsezónnej údržbe a kontrole lietadiel, ich preskúšaní, ale aj pokosení trávy na trávnatej ploche popradského letiska si už členovia Aeroklubu Poprad užívajú krásu pohľadu na zem z vtáčej perspektívy.

Aeroklub stavia na mladých pilotoch

Popradský Aeroklub patrí na Slovensku medzi tie životaschopnejšie. Okrem 35 členov ho tvorí aj 15 žiakov, z toho 6 tohtoročných. Medzi nimi je dokonca aj jedno 15-ročné dievča z Popradu. Mladí piloti nezaháľajú a z minuloročných žiakov štyria už absolvovali teoretické skúšky. Tento rok ich čakajú praktické skúšky a ak ich zvládnu, stanú sa pilotmi vetroňov.

„Najľahšou cestou pre mladých pilotov k tomu, aby sa čo najjednoduchšie dostali do oblakov, je stať sa členom aeroklubu. Získajú tak členské výhody, zľavy na lietanie, ľahší prístup k vetroňom. Nie je to zadarmo, ale je to za relatívne lacný peniaz,“ povedal o tom, ako sa najjednoduchšie dostať k lietaniu, predseda Aeroklubu Poprad Ľubomír Hurajt.

Chcú, aby bolo lietanie dostupné viacerým

Popradskému aeroklubu sa zatiaľ darí vyhýbať plne komerčnému fungovaniu a členovia sa snažia sprístupniť lietanie čo najširšej mase ľudí. „Aj takými podujatiami, ako je napríklad Aero – Moto Víkend, sa snažíme pomôcť lietaniu pod Tatrami a 15 pilotov-žiakov je vizitka, ktorou sa môže pochváliť máloktorý aeroklub na Slovensku,“ povedal pilot a organizátor Aero – Moto Víkendu Roman Klouda.

Aeroklub sa rozhodol, že činnosť mladých žiakov bude istou čiastkou dotovať, takže majú aj zvýhodnené ceny za lietanie. „Bez mladých nemá Aeroklub budúcnosť. To si treba povedať. Títo starí brontosauri raz pôjdu preč a čo potom? Pri vetroňoch stále potrebuješ potlačiť, vytiahnuť. Tí ľudia tu musia na letisku byť fyzicky. A cítime sa tu dobre, keď sú tu mladí ľudia,“ pokračoval s úsmevom Roman.

Nad Popradom lietajú aj zahraničné vetrone

Na popradskom letisku bolo minulý víkend živo. Okrem domácich tam boli aj zahraničné vetrone. Plachtiť do Tatier sa vybrali traja českí piloti z Aeroklubu Jičín. V takýchto krásnych horách ešte nelietali. „Poskytli sme im zázemie, hangár, personál a vlečné lietadlo. Skrátka, myslím si, že sa im tu páči,“ prezradil predseda aeroklubu.

Na popradskom letisku to žije aj počas Guláš Rallye či Memoriálu Paľa Hôrku. Vtedy prichádzajú do Popradu piloti z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Lietanie v horách, to je iný level, ako lietanie na rovinách. Platia tu iné zákonitosti. „A tá scenéria pod Tatrami, to padajú sánky aj iným pilotom… To naše letisko je jedno z najkrajších v Európe. Scenéria je tu úžasná a to ľudí chytá za srdiečko, preto sem chodia a preto sa sem radi vracajú,“ dodal Roman Klouda.

Ak by ste sa chceli stať pilotom vetroňov aj vy, spojte sa s predsedom klubu (kontakty nájdete na stránke Aeroklubu Poprad) a zažite niečo nové.

Vetrone na popradskom letisku
27
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM