Peter Handzuš Rôzne

Príjemné prekvapenie pre Popradčanov. Mnohí si domov doniesli žltú ružu

Aj tento rok prekvapili dievčatá so žltými ružami ľudí na námestí. Pri príležitosti Dňa Európy rozdávali okoloidúcim stovky krásnych kvetov.

Ilustračný obrázok k článku Príjemné prekvapenie pre Popradčanov. Mnohí si domov doniesli žltú ružu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad vlajka EÚ, jej hymna alebo spoločná mena euro. Deň Európy identifikuje EÚ ako politickú entitu a dáva príležitosť, aby organizátori rôznymi aktivitami a oslavami približovali Úniu k jej občanom aj jednotlivým národom, uvádza sa na stránke EÚ.

„Ruže po ich označení našimi vizitkami sme rozdávali so študentkami z Obchodnej akadémie v Poprade. Začali sme na Hviezdoslavovej ulici, prešli sme po ulici 1. mája, až na Námestie sv. Egídia,“ informoval Peter Litavec, riaditeľ Europe Direct Poprad.

Prečo deň Deň Európy?

Deň Európy pripomína občanom únie 9. máj 1950, keď predstavitelia tlače dostali pozvánku od francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, kde si vypočuli oznámenie mimoriadneho významu. V deklarácii z 9. mája vtedajší šéf francúzskej diplomacie Robert Schuman a jeho poradca i priateľ Jean Monnet vyzvali Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele s cieľom položiť prvé konkrétne základy Európskej federácie.

Podľa Schumanovho projektu sa mala vytvoriť nadnárodná európska inštitúcia na spravovanie surovín, ktoré dovtedy predstavovali základ vojenskej moci – ocele a uhlia. Návrh, známy aj pod názvom Schumanova deklarácia, našiel kladnú odozvu a 9. máj 1950 sa stal východiskovým bodom pre budovanie spoločnej Európy. Schumanova deklarácia sa pokladá za „rodný list“ EÚ.

Na návrh reagovalo šesť krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Parížskou dohodou z 18. apríla 1951 založili Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO).

O sedem rokov neskôr, 23. mája 1957, vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a Európske spoločenstvo atómovej energie.

Postupne k zakladajúcim členom pristupovali ďalšie štáty – v roku 1973 Dánsko, Írsko a Británia, v roku 1981 Grécko, v roku 1986 Portugalsko a Španielsko, v roku 1990 bývalá NDR, po zjednotení ako súčasť Nemecka.

Po Maastrichte už Európska únia

Vstúpením Maastrichtskej zmluvy o Európskej únii do platnosti v roku 1993 sa už hovorí o EÚ.

V roku 1995 sa členmi spoločnej Európy stali Fínsko, Švédsko, Rakúsko, v roku 2004 Cyprus, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a Slovinsko, začiatkom roku 2007 sa únia rozrástla o Bulharsko a Rumunsko.

EÚ tvorí v súčasnosti 27 členských štátov.

Na zasadnutí v Miláne v roku 1985 sa prezidenti a predsedovia vlád dohodli, že Deň Európy sa bude sláviť každý rok a bude orientovaný na všetkých občanov spoločnej Európy. Vstupom do organizácie sa členovia zaviazali rešpektovať jej mierové ciele, sociálny pokrok, ekonomický rozvoj a solidaritu, ako sa to uvádza v Schumanovej deklarácii z 9. mája 1950 o naplnení dávneho sna – zjednotenia európskeho kontinentu.

Príjemné prekvapenie pre Popradčanov. Mnohí si domov doniesli žltú ružu
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM