Ľubomír Hudačko Správy

Primátor Danko reaguje na búrlivé diskusie: Žiadna SKLÁDKA nebude, no TOTO priznávam!

Na sociálnych sieťach vo veľkom rezonuje téma skládky v Matejovciach. Keďže medzi občanmi kolovali aj zavádzajúce tvrdenia, primátor Popradu sa ku kauze rozhodol vyjadriť.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Danko reaguje na búrlivé diskusie: Žiadna SKLÁDKA nebude, no TOTO priznávam!
Zdroj: TASR/Eduard Fašung

Primátor Popradu Anton Danko vyňal z procesu zmeny územného plánu žiadosť spoločnosti Brantner na vybudovanie linky na spracovanie nie nebezpečného odpadu v katastri mestskej časti Matejovce.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Urobil tak podľa svojich slov v rámci svojich kompetencií a aj napriek tomu, že je presvedčený o pozitívach projektu. Na možnú výstavbu len niekoľko desiatok metrov od rodinných domov upozornili poslanci z klubu Poprad 22 minulý týždeň.

Šírenie poplašnej správy

Väčšina vyjadrení bola podľa Danka podložená mnohými zavádzajúcimi tvrdeniami.

Cez víkend sa sa ku kauze vyjadril aj sám primátor, ktorý ľuďom vysvetlil situáciu a poskytol informácie, ktoré vyvracajú ataky. Ako primátor uviedol na svojom facebookovom profile 3. júna a neskôr 5. júna, viaceré informácie sa nezakladajú na pravde.

„Napríklad, že ide o nebezpečnú skládku. To nie je nič iné ako šírenie poplašnej správy, pretože v skutočnosti ide len o linku na spracovanie nie nebezpečného odpadu a aj to v izolovanom, uzatvorenom priestore,“ uviedol na sociálnej sieti.

V pondelok poskytol k téme ďalšie doplňujúce stanovisko.

Projekt je dobrý

„Dnes som v zmysle mojich kompetencií vyňal z procesu zmeny územného plánu žiadosť spoločnosti Brantner s.r.o. na vybudovanie linky na spracovanie nie nebezpečného odpadu v katastri Matejoviec. Konám tak napriek tomu, že som presvedčený o tom, že tento projekt je dobrý, pre mesto veľmi prospešný, pre Matejovčanov nijako nie ohrozujúci a prináša inovatívne riešenie v súvislosti so spracovaním komunálneho odpadu v súlade s enviromentálnymi cieľmi Európskej únie,“ uviedol a následne dodal:

„Priznávam však, že pracovníci mestského úradu a hlavne firma Brantner tento zámer v prebiehajúcom procese schvaľovania nedostatočne odkomunikovali so samotnými obyvateľmi Matejoviec,“ doplnil Danko.

V uplynulých dňoch na sociálnych sieťach i osobne medzi Matejovčanmi táto téma vo veľkom rezonovala.

Zastavuje proces

„Žiaľ, väčšina vyjadrení bola podložená mnohými zavádzajúcimi tvrdeniami. Veľká väčšina stanovísk občanov Matejoviec, ktoré sa ku mne dostali, bola zásadne proti tomuto zámeru. V piatok som sa vyjadril, že ak obyvatelia Matejoviec nebudú s týmto zámerom súhlasiť, tak ho zastavím. Činím tak teraz a zastavujem tento proces. Všetko je už teraz len v rukách spoločnosti Brantner, ktorá buď nájde inú lokalitu, alebo presvedčí Matejovčanov o výhodách tohto zámeru. V takom prípade budem ochotný tento proces schvaľovania opäť obnoviť,“ dodal na záver primátor Danko.

ilustračné foto

‼️ DANKOVA TAJNÁ SKLÁDKA ‼️ ‼️ Toto je moje posledné vyjadrenie k umelo vyvolanej kauze zo strany poslancov Klubu 22....

Posted by ANTON DANKO on Saturday, June 4, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM