Peter Handzuš Rôzne

Primátor J. Mokoš žiada ministra Zs. Simona o rýchle prijatie

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš zaslal dnes list ministrovi pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsoltovi Simonovi, v ktorom ho žiada o urgentné prijatie. Dôvodom sú premnožené medvede.

„Verím, že pochopí vážnosť situácie a prijme ma čo najskôr. Nie je nám ľahostajná bezpečnosť občanov mesta a ani návštevníkov Vysokých Tatier,“ odôvodnil Mokoš. Na mestský úrad denne prichádzajú správy o tom, kde občania alebo návštevníci stretli medveďa, stále častejšie je to pri ľudských obydliach.
Štátne lesy TANAP, Obvodný úrad životného prostredia a mesto Vysoké Tatry od roku 2009 podrobne monitorujú nežiaduci výskyt medveďa v lokalitách, ktoré nie sú jeho prirodzeným teritóriom. Hoci stret človeka s medveďom vo štvrtok (21. 10.) bol náhodný a nechceme vyvolávať paniku, aj odborníci potvrdzujú, že sa môže opakovať, mieni primátor.
Príslušné orgány z mestskej radnice pravidelne žiadajú o ochranný odstrel jedincov, ktorí zmenou správania ohrozujú ľudí alebo spôsobujú škody. Posledná žiadosť o povolenie na odstrel bola poslaná 16. septembra na Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR.
„O mesiac neskôr sme dostali odpoveď, v ktorej nás žiadajú o spresnenie lokality, kde bol zaznamenaný pohyb medveďa. Obratom sme lokality spresnili, pretože nejde o jednu, ale o celé územie mesta. Teraz sa k našej požiadavke v zákonom stanovených lehotách musia vyjadriť všetky dotknuté orgány, ochranárske združenia a podobne,“ konkretizoval postup primátor Vysokých Tatier.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM