Ilustračný obrázok k článku Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať
3
Galéria
Zdroj: archív Antona Danka

Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať

Primátor Popradu Anton Danko nám prezradil ruský recept, bez ktorého si už jeho rodina nevie predstaviť štedrý večer.

Martin Károly Recept na dnes
Martin Károly Recept na dnes

Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať

Primátor Popradu Anton Danko nám prezradil ruský recept, bez ktorého si už jeho rodina nevie predstaviť štedrý večer.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať
3
Galéria
Zdroj: archív Antona Danka

Niekto si nevie predstaviť štedrovečerný stôl bez kapustnice, opekancov, vyprážaného kapra a majonézového šalátu. Iní zas uprednostňujú rybaciu polievku. Popradský primátor Anton Danko s rodinou si však už nevedia predstaviť večeru bez ruského šalátu, ktorý nesie tajuplný názov „Pod šubou“.

Vianoce u Dankovcov

Večera u Dankovcov začína tradične prekrojením jabĺčka a oplátkou s medom. Nasleduje kapustnica, po nej dva druhy šalátov s dvoma druhmi rýb. Treske robí spoločnosť pstruh.

Jeden zo šalátov má názov „Pod šubou“, v preklade pod kabátom. Je to ruské jedlo a miesto na našom štedrovečernom stole si našlo vďaka mojej svokre Natálii, ktorá pochádza z Ruska,“ vysvetľuje Anton Danko pôvod tejto špeciality.

A ako sa pripravuje? Tu je recept:

Základom tohto šalátu je cvikla a taktiež jemne nasolený sleď v špeciálnom náleve. Uvaríme mrkvu, zemiaky, vajíčka. Použijeme veľkú okrúhlu formu.

Rybu nakrájame na drobné, cca 0,5 centimetrové kúsky a šalát začíname vrstviť. Na začiatok ide sleď, nasleduje veľmi jemne nakrájaná červená cibuľka, potom postrúhané uvarené zemiaky.

Posolíme, pridáme trošku čierneho korenia a jemne natrieme majonézou. Nasleduje postrúhaná mrkva, tiež ju trošičku prisolíme a pridáme majonézu.

Teraz prichádzajú na rad uvarené a postrúhané vajíčka, opäť s troškou soli, čierneho korenia a majonézy. Nakoniec pridáme cviklu, ktorá musí dominovať a až teraz, na záver, dôkladne rozotrieme hrubšiu vrstvu majonézy. Treba dať priestor na to, aby sa všetky chute spojili, takže ideálne je tento šalát nachystať deň pred konzumáciou.

Zdravý a chutný

Dá sa urobiť viac vrstiev na seba, u nás sa osvedčili dve,“ dodáva na záver popradský primátor s tým, že šalát Pod šubou je podľa neho veľmi chutný a hlavne zdravý, preto z neho určite nepriberiete. Aj preto sa stal neoddeliteľnou súčasťou vianočného menu u Dankovcov.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín