Peter Handzuš Samospráva

Primátor Švagerko navštívil Krakov. O tomto všetkom rokoval

Primátor Poprad Jozef Švagerko navštívil Krakov. V spoločnosti slovenského diplomata v Krakove Adriána Kromku a viceprimátora Pavla Gašpera absolvoval viacero pracovných rokovaní, ktorých cieľom bolo nadviazanie a zintenzívnenie vzájomnej cezhraničnej spolupráce v rôznych oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Švagerko navštívil Krakov. O tomto všetkom rokoval
Zdroj: Dnes24.sk

Primátora mesta Poprad prijal vojvoda Malopoľského vojvodstva Jozef Pilch. Najväčšou výzvou pre Krakov a celé vojvodstvo je v aktuálnom roku návšteva pápeža Františka v Čenstochovej a jeho účasť na Svetových dňoch mládeže Krakov 2016. V Krakove sa pripravujú na príchod 2,5 milióna mladých ľudí z celého sveta. „Ponúkol som vojvodovi pomoc v podobe tímov dobrovoľníkov, ktorí pripravovali celoslovenské stretnutie mládeže P-15 v Poprade. Naopak vojvoda nás požiadal o spoluprácu pri informovaní občanov nášho mesta i regiónu o všetkých nevyhnutných organizačno – bezpečnostných opatreniach, ktoré návšteve pápeža v Poľsku budú predchádzať,“ informoval primátor Jozef Švagerko. „Svetové dni mládeže budú nielen príležitosťou stretnúť sa s pápežom, ale tiež navštíviť malebné kúty Tatier na poľskej i slovenskej strane. Kroky pútnikov môžu potom zhodne so stopami Svätého Otca Jána Pavla II. pokračovať na Slovensko,“ doplnil vojvoda Pilch. Vzťahy Malopoľska s mestom Poprad by tak vďaka spoločnému úsiliu mohli prispieť k lepšej organizácii a priebehu júlového stretnutia pápeža Františka s pútnikmi.

Hovorili aj o cezhraničnej hromadnej doprave

Dôležité rokovania absolvoval primátor Popradu aj s prezidentom Poľsko-slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Piotrom Cebulskim. Ten ho informoval o prebiehajúcich rokovaniach medzi poľskými firmami a spoločnosťami z Popradu, ktorých výsledkami by už čoskoro mohli byť aj prvé kontrakty. Rovnako dôležitá bola aj informácia o pripravovaných možnostiach podpory cezhraničnej hromadnej dopravy, o ktoré sa primátor Popradu zaujímal. „Verejná doprava medzi Popradom a Zakopaným či Krakovom je jedným z dôležitých predpokladov pre intenzívnejšie vzájomné spoznávanie obyvateľov našich miest a regiónov,“ doplnil Švagerko. Cebulski ďalej požiadal samosprávu o sprostredko­vateľskú pomoc pri vzájomných rokovaniach ďalších poľských a popradských obchodných partnerov. Primátor prisľúbil komore v tomto smere plnú podporu.

Ponuka na prezentáciu mesta v Krakove

Prezentácia Popradu ako destinácie cestovného ruchu, predstavenie remeselníkov z nášho mesta a regiónu ako aj prezentácia tradičných popradských potravín boli predmetom rokovaní s Jozefom Spiszakom, riaditeľom krakovskej Nadácie ľudového umenia Cepelia. Nadácia, ktorá každoročne v centre Krakowa organizuje medzinárodné trhy ľudového umenia ako aj prezentáciu turisticky atraktívnych regiónov, ponúkla mestu možnosť účasti a bližšej spolupráce.

Chystajú konferenciu o cestovnom ruchu a podnikaní

Stretnutia primátora Popradu Jozefa Švagerka organizačne zabezpečil Generálny konzulát SR v Krakove, kde sa primátor stretol aj s generálnym konzulom Ivanom Škorupom. „Sme pripravení aj takouto formou podporovať naše regióny a samosprávy pri nadväzovaní a rozvoji slovensko-poľskej spolupráce . Verím, že spolupráca Popradu s poľskými partnermi naberie na intenzite a bude prospešná pre obe strany,“ informoval konzul Adrián Kromka. Ďalším konkrétnym výsledkom vzájomnej spolupráce by mala byť aj konferencia o cestovnom ruchu a podnikaní, ktorú pripravuje už na jeseň konzulát v spolupráci s mestom Poprad a ďalšími partnermi na Slovensku a v Poľsku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM