Peter Handzuš Rôzne

Primátorovi Mokošovi znížili plat o viac ako 1700 eur

Poslanci Mestského zastupiteľstva v meste Vysoké Tatry dnes na svojom 5. zasadnutí schválili plat primátorovi Jánovi Mokošovi. Ten bude vo výške 2337 eur mesačne, čo je o vyše 1700 eur menej ako doteraz.

Prednosta mestského úradu Juraj Hudáč predložil návrh, podľa ktorého mal primátor dostať 2837 eur. Táto suma bola súčinom priemernej mzdy v národnom hospodárstve a koeficientu podľa počtu obyvateľov, ktorý je v prípade Vysokých Tatier 2,17. Prednosta navrhoval, aby bola následná suma zvýšená o najvyššiu možnú percentuálnu hodnotu, čiže o 70 percent. V hlasovaní o tomto návrhu sa zdržalo všetkých deväť prítomných poslancov.

Poslanec František Mrázik následne navrhol zvýšiť spomínanú sumu len o 40 percent. Plat primátora teda činí 2337 eur mesačne. Tento návrh podporilo všetkých deväť prítomných poslancov.

Primátor Ján Mokoš v diskusii upozornil poslancov, že jeho plat bude teraz len o 200 eur vyšší, ako má starostka Žakoviec v okrese Kežmarok. Potom sa viackrát poslancom „poďakoval“ za tento krok, požiadal viceprimátora Róberta Gálfyho, aby prevzal vedenie zastupiteľstva a rokovaciu miestnosť opustil. Mrázik predložený a následne aj schválený návrh odôvodnil tým, že v súčasnosti sa mesto nachádza v kríze a má množstvo neuhradených faktúr. V prípade, že sa situácia v samospráve zlepší, nebráni sa možnému zvýšeniu platu primátorovi.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM