Lucia Lauková Rôzne

Príroda je v šoku: Záhradkári hlásia rozkvitnuté stromy a kvitnúce kvety

Prebiehajúca jeseň je jedna z najteplejších v histórií. Na začiatku novembra sa stále šplhajú teploty na 20 stupňov, čo pomýlilo aj prírodu.

Ilustračný obrázok k článku Príroda je v šoku: Záhradkári hlásia rozkvitnuté stromy a kvitnúce kvety
Foto: Petr Hanzlíček / Zdroj: Dnes24.sk

Namiesto zimného spánku sa príroda na začiatku novembra akoby prebúdza. „Čerstvé maliny, jahody, či černice. To je realita, ktorú možno v prírode badať uplynulé dni. Vonku otravuje hmyz a na lúkach poletujú včely. Vyzerá to ako veta na začiatku jari, no toto sa deje teraz, na začiatku novembra,“ píše imeteo.sk.

Veľmi teplo je podľa portálu aj pod Tatrami, kde o takomto čase je už zvyčajne pôda zamrznutá. V utorok tam namerali až +17 °C a v pondelok dokonca +19 °C.

Ako sme vás informovali, v nedeľu bola v Osadnom, v okrese Snina nameraná historicky najvyššia mesačná teplota v novembri. Teplota tu podľa imeteo.sk dosiahla až +24,2 °C.

Zima v nedohľadne

„Záhradkári hlásia rozkvitnuté stromy a kvitnúce kvety. Uplynulé teplé dni po vlhkejšom závere októbra pomýlili prírodu. Kvitnúce stromy môžu mať už dopad na budúcoročnú úrodu,“ uvádza portál. Veľkú zmenu nemáme očakávať ani v najbližšie dni.

Do polovice novembra by malo prevládať teplotne výrazne nadpriemerné počasie a nadpriemerne teplo by malo byť podľa imeteo.sk minimálne do začiatku poslednej novembrovej dekády.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM