Martin Sýkora Správy

Príroda sa v piatok ukáže v plnej sile: Vysoké Tatry bude trápiť víchrica

Začiatok víkendu bude v slovenských veľhorách v znamení silného vetra. Na horách sa totiž podľa predpokladov meteorológov preženie víchrica.

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa v piatok ukáže v plnej sile: Vysoké Tatry bude trápiť víchrica
Zdroj: TASR

V piatok (5.1.) sa do slovenských hôr vráti nepriaznivé veterné počasie. Na hrebeňoch Tatier bude víchrica. Vystríha pre ňou Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu druhého stupňa.

Meteorológovia očakávajú na hrebeňoch Tatier miestami výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou nad 25 metrov za sekundu (90 km/h), ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu (135 až 160 km/h). Výstraha platí od 6:00do 15.00 hod.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uviedol SHMÚ. V nižších polohách nad pásmom lesa očakáva SHMÚ miestami výskyt vetra s priemernou rýchlosťou nad 20 metrov za sekundu (70 km/h), ktorý bude v nárazoch dosahovať až rýchlosť 30 až 37 metrov za sekundu (110 až 135 km/h).

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM