Správy

Problém pri Poprade: Voda v studničke vykazuje zvýšené hodnoty koliformných baktérií

Ide o veľmi obľúbenú, verejne prístupnú studničku v lokalite Pod Babou, z ktorej vodu príležitostne čerpá a pije množstvo ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Problém pri Poprade: Voda v studničke vykazuje zvýšené hodnoty koliformných baktérií
Zdroj: Facebook.com/Mestské lesy v Bratislave

V studničke v dolnej časti mesta Svit v okrese Poprad vykazovala voda mierne prekročenie medznej hodnoty koliformných baktérií.

Ide o veľmi obľúbenú, verejne prístupnú studničku v lokalite Pod Babou, z ktorej vodu príležitostne čerpá a pije množstvo ľudí. Mesto na svojej stránke informovalo, že pre koliformné baktérie vo vode určenej na ľudskú spotrebu platí podľa nariadenia vlády SR nulový limit.

Voda nevyhovela

„Prekročením limitu v danom ukazovateli teda voda nevyhovela požiadavkám vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody,“ upozorňuje mesto.

Koliformné baktérie môžu podľa samosprávy pochádzať z tráviaceho traktu teplokrvných živočíchov alebo pôdy, rastlín či povrchovej vody. Baktérie môžu byť zdrojom infekcií, nevoľností, ale aj dlhodobých zdravotných problémov.

„Počas roka sa ich prítomnosť vo vode môže meniť v závislosti od rôznych faktorov. Ostatné mikrobiologické, chemické a fyzikálne ukazovatele vody sú v norme,“ dodáva mesto.

Nie na trvalé užívanie

Samospráva ďalej uvádza, že studnička v blízkosti cyklistického chodníka a lesov je zdroj vody, ktorý je využívaný na pitné účely len príležitostne a nie je určený na trvalé užívanie a hromadné zásobovanie pitnou vodou.

„Starostlivosť o vodný zdroj nevykonáva žiadny subjekt, teda nie je vytvorené ochranné pásmo vodného zdroja,“ uzatvára mesto.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM