Aktualizované Správy

Problémy na cestách nášho regiónu: Cestári vyhlásili mimoriadnu situáciu

Len pred pár dňami sa cestu medzi Štrbou a Šuňavou podarilo sprejazdniť, pre veľmi zlú situáciu je zavretá opäť. Mimoriadnu situáciu vyhlásili cestári i na ďalších cestách nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Problémy na cestách nášho regiónu: Cestári vyhlásili mimoriadnu situáciu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Silný vietor sprevádzaný snežením opäť spôsobuje na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne problémy. Cestári tam vyhlásili prvý situačný stupeň a mimoriadnu situáciu.

„Na cestách v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok je situácia veľmi zlá, museli sme pre zafúkavanie opäť uzavrieť úsek cesty medzi Štrbou a Šuňavou,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že veľmi ťažko zjazdné sú aj ďalšie úseky ciest v regióne.

Sneženie a najmä silný nárazový vietor je predovšetkým vo Vysokých Tatrách a v podhorí, v dôsledku čoho je tam na cestách veľmi zlá viditeľnosť. Najhoršia situácia je podľa Barillu medzi Popradom a Starým Smokovcom, Popradom a Veľkým Slavkovom, v okolí Mlynice, tiež medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, na trase medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, aj medzi Mengusovcami a Vyšnými Hágmi a Batizovcami a Tatranskou Poliankou. 

„V okrese Kežmarok je to najhoršie medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, medzi Slovenskou Vsou a Lendakom a Tatranskou Kotlinou a Ždiarom. V Levočskom okrese sú najväčšie problémy najmä v okolí Domaňoviec, medzi Spišským Podhradím a Korytným, Uložou a Brutovcami, medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom a na úseku cesty Levoča – Závada,“ doplnil Barilla.

Sneh robí veľké problémy na cestách podtratanského regiónu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ak nemusíte, nikam nejazdite

Počas uplynulých 24 hodín cestári v regióne prepluhovali viac ako 4000 kilometrov ciest, posypali 1000 kilometrov ciest kamenivom a ďalších 1600 kilometrov upravili soľou. Vo výkone bola okrem 22 sypačov aj snehová fréza, ktorá sprejazdňovala úsek medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, a tiež traktory. „Všetka naša technika je v teréne a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné,“ zdôraznil Barilla s tým, že mnohé úseky sú prejazdné len za veľmi sťažených podmienok s takmer nulovou viditeľnosťou. Zároveň vyzval vodičov, aby zvážili svoju jazdu autom a pokiaľ nevyhnutne jazdiť nemusia, nech radšej ostanú doma. „Ak už sa aj na cestu vydajú, mali by byť veľmi opatrní a prispôsobiť svoju jazdu aktuálnymi podmienkam, ktoré sú naozaj ťažké,“ upozornil šéf podtatranských cestárov.

Cestári pod Tatrami očakávajú, že takéto počasie bude pretrvávať minimálne do stredajšieho (16.1.) doobedia a problémy má spôsobovať najmä vietor, ktorý na viacerých miestach môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. „Je to celkovo veľmi zlé, s vetrom dokonca horšie ako pred týždňom. Napriek tomu s tým bojujeme so všetkou dostupnou technikou a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné,“ uzavrel Barilla.

V galérii si môžete pozrieť fotografie z dopravnej situácie na ceste medzi Popradom a Veľkým Slavkovom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM