Monika Vengrínová Rôzne

Profesor z Viedne skúmal turistov v Tatrách: Prečítajte si jeho zaujímavé zistenia...

V uplynulom lete a na jeseň sa v Tatranskom národnom parku konal výskum v rámci projektu Ochrana prírody a krajiny v TANAP-e. Ten bol zameraný na jeho rekreačné hodnoty a vyplynulo z neho, že väčšina turistov sa sem opätovne rada vracia.

Ilustračný obrázok k článku Profesor z Viedne skúmal turistov v Tatrách: Prečítajte si jeho zaujímavé zistenia...
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Výskum vykonal profesor Michael Getzner z Viedenskej technickej univerzity, dlhodobo sa venujúci problematike ekonómie a regionálnej politiky, v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici. Išlo o vzorku 708 návštevníkov národného parku počas spomínaného obdobia v minulom roku.

Otázky v dotazníku sa týkali napríklad informovanosti v oblasti ochrany biodiverzity. Samotné testovanie malo ukázať, či národný park poskytuje dostatočné informácie a či sú aj návštevníkmi adekvátne prijímané. Výsledky podľa profesora môžu poslúžiť nielen samotnej ochrane prírody, ale aj odborníkom z oblasti cestovného ruchu.

Zaujímavé zistenia

„Podľa doterajších záverov väčšina respondentov sa na územia národného parku pravidelne vracia, priemerná dĺžka ich pobytu trvá viac ako tri a pol dňa a návštevníci sa tu venujú predovšetkým turistike. Až 58 percent respondentov prišlo do tohto regiónu osobitne za účelom návštevy národného parku,“ informuje o výsledkoch výskumu Juraj Švajda z Univerzity Mateja Bela.

Čo sa ukázalo ako dôležité zistenie pre región, je samotný fakt, že až 72 percent respondentov bolo ubytovaných v priľahlých mestách a obciach, respektíve priamo v národnom parku. Počas svojho pobytu tu potom minuli v priemere 52 eur na osobu a deň. Švajda dodáva, že väčšina tejto sumy putovala do ubytovania a stravy.

V rámci výskumu tiež mali možnosť posúdiť, aký charakter krajiny návštevníci v Tatrách uprednostňujú, koľko sú ochotní zaplatiť za jej zachovanie a ako by sa v prípade realizácie rozvojových scenárov zmenila frekvencia ich návštev.

„Väčšina opýtaných si myslí, že turistická infraštruktúra je v poriadku, ale mala by byť mimo územia národného parku a každý projekt ohrozujúci ekosystémy v národnom parku by mal byť zakázaný,“ dodáva Švajda.

Getzner tiež zdôrazňuje, že uvedené zistenia sú len výberom prvých deskriptívnych výsledkov. Ďalej však budú realizovať ďalšie ekonometrické techniky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM