Samospráva

Projekt zdieľaných bicyklov sa v Poprade osvedčil: Bude ich viac, chystajú sa novinky

Projekt tzv. zdieľaných bicyklov sa v najväčšom meste pod Tatrami osvedčil, od mája budúceho roku sa ich počet zvýši. Uvažuje sa aj o elektro bicykloch a to nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Projekt zdieľaných bicyklov sa v Poprade osvedčil: Bude ich viac, chystajú sa novinky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na tlačovej konferencii to potvrdil primátor Popradu Anton Danko s tým, že Popradčania si túto službu pochvaľovali a stretla sa s pozitívnym ohlasom. „Budú potrebné nejaké úpravy na bicykloch, ako napríklad výška sedadla, a hlavne zmeniť prevody, aby sa s nimi dalo ísť ľahšie do kopca, keďže tých máme v Poprade veľa,“ uviedol.

Od 8. augusta, keď sa projekt pod Tatrami odštartoval, až do 31. októbra absolvovali cyklisti dohromady 6100 jázd, najazdili približne 6800 kilometrov a na 65 bicykloch strávili 850 hodín.

Priemerne sa počas dňa vykonalo 70 jázd, najviac v jeden deň ich bolo 150. Veľmi nás tento záujem teší a tým, že od budúceho roka plánujeme počet bicyklov zvýšiť na 85 až 100, bude táto služba ešte dostupnejšia,“ upozornil na to Peter Blaas zo spoločnosti Antik Telecom, ktorá tzv. bikesharing prevádzkuje vo viacerých mestách Slovenska vrátane Popradu.

Priemerná dĺžka jednej jazdy bola pritom pod Tatrami takmer deväť minút a najčastejšie využívali obyvatelia bicykle na trase z mestskej časti Veľká, od akvaparku, zo Spišskej Soboty či zo sídliska Juh v smere do centra.

Za tie tri mesiace prevádzky zmizol v Poprade jeden bicykel, ktorý nevieme nájsť, neobjavil sa však ani jeden totálne zničený. Takou kuriozitou je, že jeden bicykel sme našli až v Spišskej Novej Vsi. Keď sme zisťovali, ako sa to stalo, tak ten pán, ktorý si ho požičal, nám vysvetlil, že sa vlakom odviezol do Spišskej Novej Vsi a tam bicykel nechal. Potom nám ho, samozrejme, vrátil,“ doplnil Blaas.

V súčasnosti už bicykle v Poprade v prevádzke nie sú, počas zimy prejdú opravou a viacerými úpravami. Prevádzkovateľ chce skúšobne spustiť v Košiciach aj zimnú prevádzku bikesharingu na stovke bicyklov. Následne po vyhodnotení počtu jázd zváži, či podobnú možnosť nezavedie aj v Poprade.

Danko zároveň dodal, že samospráva by v budúcnosti chcela podobným systémom uviesť do prevádzky aj elektrobicykle alebo stále populárnejšie elektrické kolobežky. „Na budúci rok začneme s bikesharingom od 1. mája do konca októbra, keď je počasie v Poprade najideálnejšie, a uvidíme, ako sa to vyvinie ďalej,“ uzavrel primátor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM