Peter Handzuš Rôzne

Protest Gorila sme na Poprad24 sledovali online

V stredu sme vás informovali, že verejný protest Gorila sa po hlavnom meste Bratislava dostane aj do ďalších regiónov Slovenska, vrátane Popradu. Informácie priamo z centra diania sme vám prinášali v reálnom čase.

Protestná akcia s názvom Gorila sa v Poprade napriek mrazom blížiacim sa 20 stupňov pod nulou stretla s odozvou viac než 1200 ľudí. Celý priebeh sa zaobišiel bez násilia, výtržností, či čo i len vulgarizmov. Možnosť vyjadriť svoj názor využili ľudia z davu i samotní organizátori, dominovalo všeobecné rozhorčenie nad momentálnou politickou situáciou a jej pozadím. Avizované je pokračovanie podobných akcií, kým nebude braný ohľad na podmienky kladené protestujúcimi.

17:15 Protestný okruh končí opäť v priestore medzi kostolmí, ľudia sa postupne rozchádzajú.

17:02 Ľudia, vyzvaní moderátorom opúšťajú priestor medzi kostolmi na organizovaný protestný pochod po námestí, za pokrikov „Slovensko si nedáme“, „v jednote je sila“ a spievajúc národnú hymnu.

17:00 Posledný rečniaci zdôraznil rozdiely medzi ľuďmi a politikmi a spoločnosťami v jej pozadí a vyzval ľudí k ráznemu protestovaniu, z davu vidno vážny transparent „Na každú OPICU, má Pán Boh PALICU.“

16:54 V Poprade sa stmieva, nie je to však očný klam, že priestor medzi kostolmi je zaplnený ľuďmi, z pódia zaznievajú slová o cenzúrovaných informáciách z Islandu, krachujúcich bankách, ktorých osud zmenili obyčajní ľudia, voliči, ktorí sa zúčastnili referenda, ako dôkaz, že sa niečo môže zmeniť aj na Slovensku.

16:51 Jedna z organizátoriek vyzýva ľudí, aby tento protest neskončil tu na námestí, ale aby ľudia bojovali aj vo svojom vnútri, teda aby verili, že môžu niečo zmeniť. Z davu po jej slovách zaznelo krátke, no presvedčivé „VERÍME“.

**16:46 **Napriek zjavne zvýšenému hlasu zapojeného diskutéra z pódia, i mikrofónu, jeho slová nie je počuť kvôli veľkému kriku davu, trasúceho sa od zimy, no nie pred politikmi, ktorých podľa slov z pódia „je nuté poslať do basy.“

16:44 Námestím znie skandovaný pokrik// „VLASTIZRADA!“//, ktorý musí prerušiť až moderujúci Zbyňo Džadoň výzvou pre ďalšieho rečníka.

16:39 Jemne nervózna dáma pomenovaná ako „Elis“: „podataou Gorily už nie je samotná kauza, ale zdesenie ľudu,“ za búrlivého potlesku pokračuje myšlienkou, že „nie my potrebujeme ich, ale oni potrebujú nás.“

16:36 Popradčanom známy občan p. Imrich B. hovorí o politickej situácii konkrétne v Poprade. O zatajovaní údajov, o pracovnom obede v hodnote 30€, ktorý nie je popradský úrad schopný zadefinovať, aspoň s osobou z akej krajiny obedoval.

16:30 Pred zúčastnenými vystúpil bývalý učiteľ, zamýšľa sa nad tým, ako je možné, že si nebol za celú svoju pracovnú činnosť schopný našetriť na sprivatizovanie jedného „verejného záchoda“ a iní majú na veľké koroporátne podniky. V galérii si môžete pozrieť aktuálne fotografie.

16:25 „Vaše keci poznáme, Slovensko si nedáme!!!“ – aj takéto transparenty ľudia dvíhajú nad hlavu, za mikrofónom sa striedajú rečníci z davu, všetci sa zhodujú na potrebe zmeny systému, 20-ročný mladý muž, dá sa povedať, rozkričal dav.

16:22 Smerom k politickému systému, politikom, ktorí „sa ukazujú iba pred voľbami“ zaznieva skandované „hanba, hanba!“ Z pódia zaznieva smutné konštatovanie, že politici možno čakajú na hrubú silu, inými slovami „nakladačku“.

16:20 Napriek obrovskej zime sa na námestí zišlo 1000–1200 ľudí. Z pódia zaznieva aj hlas rómskej komunity v zastúpení, zaznievajú heslá, ako „sme tu spolu za lepšiu budúcnosť“.

**16:15 **Námestie sa na tomto mieste naplnilo, vidíme stále viac transparentov, všetko však prebieha v pokoji, ďalší z rečníkov verí, že// „moja dcéra, ktorá sedí doma v teple sa vďaka tomu bude mať lepšie.“//

16:12 Prvá vystupujúca občanka, ktorá je pôvodom Popradčanka: Haščák sa stretáva s Malchárkom: „Demokracia je nahovno systém, volič nič nevie, vníma iba absolútny povrch.“

16:10 Zazneli podmienky, ktoré smerujú zúčastnení do „parlamentu“: Okamžité zbavenie mlčanlivosti osôb, ktoré môžu pomôcť objasniť túto kauzu, Odstúpenie závažne dotknutých osôb z politických kandidátok Okamžite zrušiť zákon o predčasných voľbách, presunúť ich na september, z dôvodu závažnej trestnej činnosti politických strán Začať trestné stíhanie voči osobám, ktorých sa táto kauza závažne dotýka Predbežné opatrenie na zákaz nakladania s majetkom politických strán a subjektov Dôkladné prešetrenie celej kauzy Gorila Prešetrenie všetkých doterajších káuz Zrušenie trestoprávnej imunity všetkých politických predstaviteľov Zrušenie kvót na petície a referendum Pravidelné informovanie o stave štátnych prostriedkov raz ročne (ospravedlňte možno nepresnú formuláciu)

16:08 Zúčastnení sú upozornení na isté pravidlá, hlavne voči akejkoľvek agresivite, presadzovaniu politických strán a zaznel prvý potlesk.

16:05 Zbyňo Džadoň začína podujatie, ďakuje zúčastneným za to, že prišli a že majú chuť niečo zmeniť.

16:02 Na námestí sa ukazujú prvé transparenty, ako „GORILY ZA MREŽE“ alebo „AJ V POPRADE SÚ GORILY“.

16:00 Ľudia sa v desiatkach trúsia do priestoru medzi kostoly, na oblečenie si pripínajú pripravené žlté stužky.

[youtube=440,270]h­ttp://youtu.be/6pJMt8t3­lCM[/youtube]

Protesty z iných miest môžete sledovať na www.dnes24.sk

Po minulotýždňovom protestnom pochode v Bratislave, na ktorom sa zúčastnilo údajne 10 tisíc ľudí, sa protest zmobilizuje aj v Poprade. Organizátori pod taktovkou Zbyňa Džadoňa ho ohlásili popradskému MsÚ na piatok 3. februára v čase od 16:00 do 18:00 hod. Uskutoční sa na Námestí svätého Egídia v priestoroch medzi kostolmi. Podľa informácií zo stránky facebookovej skupiny počet prihlásených presiahol 1200 ľudí a ich počet sa neustále zvyšuje.

Internetový denník topky.sk informuje, že pomocnú ruku protestujúcim Popradčanom podá aj polícia. Keďže podľa ministra Daniela Lipšica existujú informácie o provokatéroch, ktorí môžu pokojný priebeh zhromaždení narušiť a prípadne zdiskreditovať ich organizátorov, môžu sa organizátori obrátiť s prosbou o spoluprácu na policajné zložky v každom z regiónov. „Protestujúci a policajti sú na jednej lodi. Aj polícia aj protestujúci chcú, aby zákon platil pre každého,“ zdôraznil Lipšic.

Naše regionálne štáby vám budú v jednotlivých mestách prinášať aktuálne informácie z piatkových protestov, ktoré budú obsahovať nielen priebeh, ale aj fotografie, prípadne videozábery z námestí. Po skončení protestných akcií uverejníme na našich stránkach aj konečnú reportáž. Sledujte naše portály a buďte informovaní!

[link=http://www­.facebook.com/e­vents/230782973­674325/]Gorila v Poprade na Facebooku[/link]

[youtube=440,270]h­ttp://youtu.be/5u­ueBxSuWOY[/you­tube]

Foto: protestgorila.sk

Protest Gorila sme na Poprad24 sledovali online
1
Galéria
gorila_poprad
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM