Peter Handzuš Rôzne

Protiprávne konanie vodiča si môže od júla odniesť majiteľ vozidla.

Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke z dielne ministra vnútra Daniela Lipšica, ktorú 74 hlasmi schválili poslanci s tým, že od zavedenia objektívnej zodpovednosti si rezort vnútra sľubuje zníženie následkov dopravných nehôd o 30 až 40 percen

Objektívna zodpovednosť znamená povinnosť majiteľa vozidla zabezpečiť dodržiavanie vybraných pravidiel cestnej premávky vodičom, ktorému vozidlo zveril. Za protiprávne konanie spáchané s jeho vozidlom v prípade, že nebude možné identifikovať vinníka, bude totiž zodpovedný majiteľ, a to bez ohľadu na to, kto auto šoféroval. Zároveň bude platiť, že majiteľ auta bude mať následne voči previnilcovi nárok na náhradu zaplatenej pokuty. Právna norma však nezruší subjektívnu zodpovednosť za porušenie pravidiel cestnej premávky. Policajti budú naďalej zastavovať a kontrolovať vodičov, či ich dodržiavajú.

Nový inštitút sa má viazať najmä na rýchlu jazdu, zákaz predchádzania, otáčania a cúvania, prejazd cez železničné priecestie, zákaz zastavenia a státia, prejazd na červenú, ale aj na zákaz vjazdu či zastavenia vozidla na „stopku“.

Výška pokút bude striktne daná. Policajný orgán nebude môcť uložiť inú sankciu, ani prihliadať na žiadne okolnosti alebo osobu páchateľa. Napríklad za prekročenie rýchlosti v obci hrozí pokuta 15 až 798 eur, mimo obce 30 až 798 eur. Za nesprávne predchádzanie sa uloží 249 eur, za porušenie zákazu otáčania alebo cúvania 99 eur. Prejazd cez železničné priecestie bude stáť 300 eur, rovnako aj „stopka“ a prejazd na červenú.

Ako motivácia riešiť vec v rámci objektívnej zodpovednosti sa držiteľovi vozidla umožní zaplatiť len 2/3 z celkovej výšky pokuty uloženej v rozkaze. Spraviť tak musí do 15 dní odo dňa jeho doručenia. Po tomto termíne ju uhradí v plnej výške. Jej zaplatením sa celá vec ukončí bez akéhokoľvek zápisu do evidencie vodičov. Pokutu nebude možné zaplatiť v hotovosti, ale iba na príslušný bankový účet.

Pri tvorbe tohto nového inštitútu rezort vnútra vychádzal zo skúseností Maďarska, Rakúska a Francúzska, kde funguje päť rokov. V týchto krajinách významne prispel k zníženiu počtu dopravných nehôd najmä na obchvatoch miest, kritických úsekoch ciest a na miestach, kde je kontrolovaná najvyššia povolená rýchlosť a prejazd na červenú.

Ministerstvo predpokladá, že zmena zákona prinúti vodičov dodržiavať vybrané pravidlá cestnej premávky. Týka sa to aj primeranej rýchlosti. V prvom polroku 2011 spôsobili sedminu z celkového počtu nehôd vodiči, ktorí išli prirýchlo. Prípady usmrtení v dôsledku nedodržania primeranej rýchlosti tvorili približne tretinu z celkového počtu usmrtených.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM