Peter Handzuš Krimi

Prsníkové implantáty francúzskej firmy PIP majú aj tri Slovenky

Prsníkové implantáty francúzskej firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), ktoré mali byť vyrábané zo zdraviu škodlivého silikónu, majú aj tri Slovenky. Pre TASR to dnes potvrdila Janka Rajnohová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

„Predmetné implantáty boli použité u troch pacientiek v roku 2010. Lekári, ktorí používali implantáty, sú o situácii informovaní. ŠÚKL nemá hlásenia nežiaducich účinkov a pacientky sú monitorované na individuálnej báze,“ uviedla Rajnohová.

Implantáty od spoločnosti PIP má podľa medializovaných informácií vo svojich prsiach odhadom 300.000 žien na celom svete. Predpokladá sa, že až 90 percent výrobkov firmy PIP išlo do zahraničia. Na Slovensko ich bolo privezených celkom 214 kusov, teda 107 párov. Vzhľadom na to, že už v roku 2010 bol zaznamenaný nárast hlásení nehôd, porúch a zlyhaní týchto implantátov, v marci 2010 bolo prijaté rozhodnutie o ich stiahnutí z používania na Slovensku. Neskôr bolo viac ako 200 kusov implantátov vrátených výrobcovi.

Podľa Rajnohovej sa na Slovensku používajú implantáty, ktoré spĺňajú normy požadované v krajinách EÚ. „Lekári pri používaní implantátov sú povinní postupovať podľa štandardných terapeutických postupov, v praxi to znamená používať implantáty, ktoré majú preukázateľné potvrdenie o splnení požiadaviek na kvalitu v rámci krajín EÚ,“ vysvetlila.

Paríž už odporučil tisíckam žien vo Francúzsku, aby si dali odstrániť prsné implantáty firmy Poly Implant Prothese. Spoločnosť PIP zatvorili v roku 2010, keď sa začali množiť prípady prasknutia ich implantátov. Vyšetrovaním sa zistilo, že dôvodom je použitie lacných materiálov vrátane priemyselného silikónu, ktorý sa zvyčajne využíva v rôznych výrobkoch od počítačov až po kuchynský riad.

Zdroj:TASRt

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM