Martin Sýkora Správy

Prvá dáma Tatier otvorená pre verejnosť: Luxus a história v novom šate

Na hoteli, ktorý chátral dve desiatky rokov, sa pracovalo 20 mesiacov. Uplynulý víkend Hotel Lomnica privítal vo svojich interiéroch prvých hostí počas vianočných trhov.

Ilustračný obrázok k článku Prvá dáma Tatier otvorená pre verejnosť: Luxus a história v novom šate
Foto: Marek Hajkovský

Oprava národnej kultúrnej pamiatky a dostavba novej časti s wellnes centrom stáli 7,5 milióna eur. Popri stavebných prácach sa vedenie hotela snažilo odkryť aj jeho históriu.

V chátrajúcich útrobách sa pred rekonštrukciou nepodarilo nájsť ani jeden archívny dokument.

„Trvalo pol roka, kým sme obišli všetky archívy, preštudovali stovky strán dobových dokumentov písaných aj vo švabachu, zamerali sme sa aj na vtedajšie noviny. Naše zistenia sme konzultovali aj s historikmi,“ uviedla marketingová riaditeľka hotela Lenka Maťašovská.

Doteraz sa v jeho súvislosti hovorilo len o roku 1893, kedy ho mali postaviť. V lete hotel spustil kampaň s názvom Pamätníci, v rámci ktorej sa snažil nájsť ľudí, ktorí v ňom kedysi pracovali.

„Ozvali sa bývalí kuchári, čašníci, servírky, ale aj ľudia, ktorí zabezpečovali jeho prevádzku,“ doplnila marketingová riaditeľka.

Po desiatkach rokov zavítalo do jeho interiéru 30 bývalých zamestnancov. Ich rozprávanie bude súčasťou filmu, ktorý bude mať premiéru koncom januára počas oficiálneho otvorenia hotela.

Hotel navštívili v priebehu uplynulého víkendu stovky zvedavcov, mnohí z nich s doslova vyrazeným dychom. Súčasťou otvorenia bol aj vianočný trh, ktorý sa konal v zrekonštruovaných priestoroch terasy. Už teraz je jasné, že prvá dáma Tatier ožila, opeknela a stala sa opäť tým, čím bola desiatky rokov predtým.

Hotel Lomnica
9
Galéria
Foto: Marek Hajkovský
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM