Peter Handzuš Rôzne

Prvé dámy si dali horca, povozili sa na koči a skončili na Lomničáku

Prvé dámy Česka, Poľska a Slovenska dnes v rámci stretnutia prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky absolvovali na koči okružnú jazdu po Štrbskom Plese. Chlieb zapili horcom a s manželmi skončili na Lomnickom štíte.

// „Som veľmi rada, že sa nám podarilo práve V4 zorganizovať v Tatrách, konečne sa nám splnil sen, že ukážeme našim priateľom zo susedných krajín krásu Tatier. Všetci ju videli, ale iné je to pri takomto spoločnom stretnutí a rokovaní. Verím, že sa nám podarí aj výlet na Lomnický štít,“// povedala pri prehliadke Jazierok lásky na Štrbskom Plese prvá dáma SR Silvia Gašparovičová.

Do Tatier sa po dlhom čase vrátila aj manželka prezidenta Českej republiky Lívia Klausová. „Ako som sa až teraz dozvedela, to, čo teraz považujeme za nádherné, už bolo urobené v 19. storočí a veľkou opaterou sa nám to zachovalo až dodnes,“ povedala na adresu Jazierok lásky Klausová. Veľmi sa teší aj na výlet na Lomnický štít. Naposledy bola v Lomnickom sedle so svojou krstnou mamou. „Ona mala vtedy 71 rokov, mne sa to už asi nepodarí vyjsť tam pešo, ale aspoň lanovkou sa tam pozriem,“ dodala.

Vo Vysokých Tatrách sa veľmi páčilo aj prvej dáme Poľskej republiky Anne Komorowskej. „Som vďačná prezidentovi SR aj prvej dáme, že sa tento summit koná práve tu,“ povedala Komorowská.

[color=#ff0000]Na Lomnickom štíte[/color]

** „Neboli mráčiky, keď sme prišli, tak sa rozišli, ja som veľmi rád, že som pánom prezidentom mohol ukázať tento pohľad na všetky štyri svetové strany. Videli sme aj do Čiech, aj do Poľska, aj dole k južným susedom, ktorí sa nezúčastnili na tomto peknom pohľade,“** povedal po návšteve Lomnického štítu prezident SR Ivan Gašparovič. Prezidenti si mohli okrem výhľadu vychutnať aj prednášku o práci ľudí v miestnom observatóriu. „Som veľmi hrdý na ich prácu, pretože skúmajú zmeny Slnka a na základe ich podkladov sa robia vedecké závery,“ zdôraznil Gašparovič.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski sa veľmi potešil výhľadu, ktorým sa možno z Lomnického štítu kochať. „Z hora vidieť, že svet je pekný, a že ide dobrým smerom, a to je dobrá perspektíva,“ konštatoval s úsmevom Komorowski.

Po dlhšom čase sa na Lomnický štít vrátil aj prezident Českej republiky Václav Klaus. „Sme veľmi radi, že toto bolo zaradené do programu nášho dvojdenného summitu, to je naozaj, ako sme si tam hore povedali, čerešnička na torte. Mohli sme hovoriť v uvoľnenej atmosfére. Už sme tu s manželkou boli, ale musím povedať, že je skvelé to po pár desiatkach rokov opäť vidieť,“ dodal Klaus.

Poprad24/tasr Foto: tasr

prezidenti
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM