Peter Handzuš Kultúra

Prvý deň na Tatry Ice Master patril Slovákom. Ocenila ich porota aj diváci

Slovenský tím sa stal víťazom piatkovej súťaže s ľadovou sochou na tému "Svetová fauna" na neoficiálnych majstrovstvách sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master. Ich ľadový škorpión oslovil porotu a takisto si odniesli aj divácku cenu.

Ilustračný obrázok k článku Prvý deň na Tatry Ice Master patril Slovákom. Ocenila ich porota aj diváci
Foto: Peter Handzuš

Počasie, ktoré nie je pre prácu s ľadom najideálnejšie zatiaľ Tatry Ice Master neovplyvnilo. „Dnes sa robilo výborne. Nebolo až tak teplo. Mali sme nachystané stany a boli sme stále v tieni,“ povedal po vyhlásení výsledkov člen slovenského tímu Miroslav Trnovský a dodal: „Myslím, že sme boli v prvej polovici, ale prvú cenu sme nečakali.“

Slovákov na Tatry Ice Master čakajú ešte dva dni a dve zaujémavé témy. Prvou témou bude „Krajina odkiaľ pochádzam“ a druhou voľná téma. „V sobotu budeme robiť Cyrila a Metoda, no a v nedeľu nás čaká abstrakt Morská panna,“ prezradil druhý zo slovenskej dvojice Adam Bakoš.

Adam Bakoš a Miroslav Trnovský nie sú špecialisti na ľadové sochy. Venujú sa skôr vyrezávaniu sôch z dreva. Už v marci ich čaká veľké sympózium v USA a v máji budú súťažiť v Anglicku. Podujatím Tatry Ice Master končia ľadovú sezónu a začínajú s prípravami na sezónu „drevených sôch“. Ľad a drevo sú rozdielne materiály. Ľad sa dá pekne nasvietiť, ale je závislý na počasí. S drevom sa robí ťažšie, nedá sa jednoducho nastaviť ako ľad, no sochy ostávajú a ľudské oko a dušu tešia dlhší čas. Ako vnímajú prácu s ľadom slovenskí majstri? „Ľad je krehkejší. S ľadom sa robí ľahšie, ale ak sú vyššie teploty, socha mizne pred očami a nie je to ktovieaký pocit, keď sa s tým trápime a hneď na druhý deň sa socha roztopí,“ povedal Adam Bakoš.

Obidvaja členovia slovenského tímu majú za sebou veľké úspechy v tesaní drevených sôch v zahraničí. Minulý rok vyhral Miroslav prvú cenu v tesaní drevených sôch v Škótsku na podobných majstrovstvách sveta, ako prebiehajú tento víkend na Hrebienku, a pred pár rokmi na tej istej súťaži triumfoval aj Adam.

Tatry Ice Master 2016 1. súťažný deň
34
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM