Pavol Hrabovský Rôzne

Prvý deň uvoľnených opatrení v OBRAZOCH: Srdce Popradu pomaly ožíva

Od dnešného dňa sa v rámci uvolnenia opatrení otvárajú prevádzky, ktoré splňujú potrebné kritériá v rámci 1. fázy tohto programu. Ako to vyzerá v Poprade?

Ilustračný obrázok k článku Prvý deň uvoľnených opatrení v OBRAZOCH: Srdce Popradu pomaly ožíva
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Prvá fáza v rámci opatrení ohľadom postupného otvárania prevádzok je stredy 22. apríla spustená. Otvorené môžu byť obchody a služby, s rozlohou do 300 m2, verejné stravovanie, prevádzkované len cez predajné okienko a predaj automobilov, vrátane autobazárov. Rovnako otvorené môžu byť ubytovne, avšak bez stravy. Ako vyzerajú tieto nové opatrenia v Poprade?

Život v meste

Už pri vstupne na námestie je badateľný zvýšený počet osôb pohybujúcich sa v srdci mesta. Nájdeme tu otvorené skoro všetky obchody s textilom, obuvou, no rovnako aj reštauračné zariadenia predávajúce cez spomínané okienko – niektoré s obmedzenými otváracími hodinami.

Zmiernenie opatrení využilo mnoho Popradčanov, medzi nimi aj paní Zuzana, ktorá otvorenie prevádzok hodnotí pozitívne: „Podporujem otváranie obchodov, avšak len pokiaľ budú naozaj dodržiavané všetky hygienické opatrenia. Osobne nakupujem len najpotrebnejšie veci a snažím sa nebyť v obchode príliš dlho,“ skonštatuje a nezabúda ani na dôležitosť obchodov pre miestnych zamestnancov: „Myslím, že aj keď sa nájdu viacerí odporcovia takých opatrení, tak netreba zabúdať na predajcov, pre ktorých je to životne dôležité.

Očami predajcov

Pýtali sme sa aj tých, ktorí sú týmito opatreniami najviac zasiahnutí – samotných predajcov. Miestna predavačka športového textilu a obuvi, vidí situáciu veľmi pozitívne: „Teším sa, že sme po piatich či šiestich týždňoch otvorili. Myslím si, že každý kto je rozumný a uvažuje vie, že z niečoho žiť musíme a rovnako aj vidíme, že od rána chodia ľudia.“

Práve vysokú návštevnosť potvrdili vo viacerých prevádzkach, ktoré sa nachádzajú na popradskom námestí. Samotné otvorenie prevádzky sprevádza aj niekoľko opatrení, predovšetkým zákaz skúšania textilu a obuvi – čo sami hodnotia ako krok, ktorý môže viesť k mnohým reklamáciám tovaru.

Pri otázke či sa cítia predajcovia ohrození odpovedá negatívne a vyzdvihuje disciplinovanosť Popradčanov: „Každý nosí rúško, každý má dezinfekciu. Vidíme, že si tí ľudia čistia ruky aj keď odchádzajú s tým, že neskúšajú veci. Osobne, nemám z toho obavy. Rovnako cestujem domov autobusom a nemám pocit žeby som sa toho musela báť ja alebo moji kolegovia.“

Podľa situácie

Ako sa budú ďalšie fázy realizovať je momentálne nejasné. Podľa premiéra Igora Matoviča sa môžeme opäť dostať ku kompletnej uzávierke, pokiaľ sa situácia ohľadom koronavírusu zhorší. Až nasledujúce týždne ukážu či sa dočkáme spomínanej druhej fázy tohto programu. Celkovo má Slovensko, k dnešnému dňu, 1 244 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ako to vyzerá v popradských uliciach, a ktoré z mnohých prevádzok sú otvorené, môžete vidieť v priloženej galérií.

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Otvorenie obchodov počas karantény v Poprade
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM