Peter Handzuš Iné športy

Prvý dotyk s rely: Ako chlapec mohol umývať okná

Premiéru v Slovenskom rally pohári absolvoval 34-ročný Kežmarčan Anton Volák, ktorý súťažil ako navigátor so skúseným jazdcom Františkom Debnárom na rely špeciáli Suzuki Swift.

Ilustračný obrázok k článku Prvý dotyk s rely: Ako chlapec mohol umývať okná
Zdroj: Dnes24.sk

Posledný marcový víkend sa slovenskí jazdci a fanúšikovia rely dočkali. V Miškolci odštartoval 41. ročník majstrovstiev Slovenska a Slovenského rally pohára (SRP). Podujatie v Miškolci bolo zaradené aj do slovenského šampionátu.

K rely sa Anton Volák dostal už v detstve ako malý chlapec. „Vyrastal som v prostredí, kde sa to točilo aj okolo rely. Otec pracoval vo Zväzarme a moje spomienky sa silno viažu na štart Rallye Tatry z minulosti, kedy štart samotnej súťaže bol rovno pod našimi oknami. V pätnástich rokoch som mal možnosť spoznať popradských pretekárov Habermanna, Svitanu či Jozefa Lajoša. Pán Lajoš ma vzal k sebe do jeho tímu. Mohol som tankovať a umývať okná. Bol to môj prvý dotyk s pretekárskym autom,“ spomína Volák.

Dva roky pôsobil ako mechanik v tíme Adriána Mrozeka a pred štyrmi rokmi bol súčasťou v tíme ďalšieho jazdca majstrovstiev Slovenska v rely, Popradčana Tibora Kovácsa.

Prvé kontakty so súťažou ako jazdec mal v slalomoch

„Absolvoval som preteky v slalome v Prešove, ktoré sa mi veľmi zapáčili. Neskôr som sa kontaktoval s členmi AOS klubu v Poprade, ktorí už niekoľko rokov organizujú jedno z najznámejších motoristických podujatí na Slovensku – Rallye Tatry. Tam som sa dostal k jazdeniu. Najprv som bol vodičom jedného z bezpečnostných vozidiel samotnej súťaže, kde som bezprostredne zažil a videl, čo sa deje na trati i v jej tesnej blízkosti počas pretekov. Na Rally Lubeník som už sedel ako spolujazdec Františka Debnára vo vozidle predjazdcov a ako vodič som si vyskúšal aj jedny preteky Mini rally cupu na Liptove,“ hovorí o svojich jazdeckých začiatkoch sympatický Kežmarčan.

S Debnárom aj na Slovenský rally pohár

K spolupráci na pretekoch oslovil Antona spomínaný František Debnár pred aktuálnou sezónou. Ich spolupráca na Rally Lubeník vyústila v dohodu, že spolu absolvujú celý seriál Slovenského rally pohára a takisto aj kompletný program Mini rally cupu.

„Chcem poďakovať Františkovi za to, že mi dôveruje, a za to, že mi umožnil zúčastniť sa ostrých pretekov na jeho špeciáli Suzuki. Fero Debnár začal s motoristickým športom už v roku 1978, kedy sa prvýkrát zúčastnil automobilových orientačných súťaží. Od roku 1985 jazdil aj rely preteky a za niekoľko rokov za dostal z okresnej cez krajskú úroveň, až na majstrovstvá Slovenska a po dvoch rokoch jazdenia v slovenskom šampionáte postúpil na majstrovstvá ČSSR. Spolu s kolegami Petrom Oslancom a Liborom Slavkovským sa stal trikrát majstrom Slovenska,“ vyzdvihol Debnárové skúsenosti začínajúci navigátor.

Ich vynikajúcu súhru podčiarkol aj fakt, že v úvodných pretekoch v Miškolci získali pohár za tretie miesto v absolútnom poradí Slovenského rally pohára a vyhrali aj svoju triedu P1 (vozidlá do 1 400 cm3). Najbližšie sa predstavia 26. apríla na MRC v Moldave a o týždeň neskôr absolvujú Rally Prešov. (sps)

Foto: Archív Antona Voláka

Prvý dotyk s rely: Ako chlapec mohol umývať okná
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM