Monika Vengrínová Rôzne

Psí útulok pod správou mesta: Čo všetko sa zmenilo a čo sa v blízkej dobe ešte len zmení?

Aktuálne sa v Mestskom útulku pre psov nachádza viac ako dvadsať havkáčov. Pod svoju správu ich vrátane celého útulku prebralo mesto Poprad. To po schválení poslancami mestského zastupiteľstva, vyhlásilo verejnú dobrovoľnú zbierku. Pomôcť môže každý.

Ilustračný obrázok k článku Psí útulok pod správou mesta: Čo všetko sa zmenilo a čo sa v blízkej dobe ešte len zmení?
Zdroj: Dnes24.sk

1.septembra prevzalo prevádzkovanie Mestského útulku pre psov od externého prevádzkovateľa Mesto Poprad, pričom, ako sa uvádza v materiáloch mestského zastupiteľstva, okamžite pristúpilo k realizácii nevyhnutných opráv a k zabezpečeniu skvalitnenia služieb poskytovaných útulkom.

„Do dnešného dňa prebehlo v útulku asi 90% všetkých úprav, ktoré sme plánovali. Boli upravené koterce tak, aby vyhovovali funkčne, odstránili sme vrchnú vrstvu mulču, ktorá bola medzi kotercami a naviezol sa tam makadam a natiahli sme inžinierske siete,“ vymenoval prednosta Mestského úradu v Poprade Róbert Bujalka.

Prestrešenie kotercov i trávnik pre šteniatka

Ďalšími úpravami, ktoré v útulku už prebehli, je zabezpečenie kovových skríň pre bezpečné uloženie krmiva, položenie trávnika vo výbehu pre šteniatka, prvá etapa deratizácie, sfunkčnenie umývadiel a WC, dokúpenie a namontovanie elektrických radiátorov a ohrievačov vody, vymaľovanie a zariadenie kancelárie, ako i vybavenie útulku lekárničkou a hasiacimi prístrojmi, zabezpečenie pitnej vody pre zamestnancov, či prestrešenie výbehov v kotercoch.

Podľa prednostu je v najbližšej dobe ešte naplánované riešenie betónovej steny vo výbehovej časti kotercov a vymaľovanie kotercov. To všetko by malo prebehnúť ešte v tomto roku. „Snahou mesta pri zabezpečovaní prevádzky útulku je neustále skvalitňovanie poskytovaných služieb a zlepšovanie životných podmienok prichýlených psov. Viac finančných prostriedkov umožní mestu od poskytovania kvalitnejšieho krmiva, cez celkovo kvalitnejšiu starostlivosť až po možné investície do opráv a rekonštrukcie priestorov útulku,“ uvádza sa v materiáloch mestského zastupiteľstva.

Zvážia možnosť vybudovania nového útulku

Z tohto dôvodu mesto vyhlásilo verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku s tým, že vyzbierané peniaze budú použité na drobné prevádzkové náklady, nie však na mzdové náklady zamestnancov útulku. Zbierka je vyhlásená na dobu neurčitú a všetci, ktorí chcú prispieť, tak môžu urobiť na číslo účtu, ktoré bude uvedené na webe mesta. Okrem priamej finančnej pomoci je tiež možné prispieť aj materiálne, rôznymi dekami, kobercami, či kvalitným krmivom, ktoré budú psíky v útulku v zime potrebovať.

„Momentálne tiež mapujeme situáciu, koľko by stála prevádzka útulku v tejto podobe a nakoľko sa zároveň kreuje aj rozpočet mesta na budúci rok, radi by sme zvážili a pokúsili sa o vybudovanie nového útulku na inom mieste,“ dodal Bujalka.

Môže vás zaujímať:

Štvornohí havkáči, ktorým ľudia môžu rozžiariť oči: Tieto psíky v Poprade hľadajú nový domov! FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM