Monika Vengrínová Rôzne

Pustili sa do práce a šedivému miestu dali novú tvár: Tieto schody v Poprade upútajú vašu pozornosť!

Vdýchnuť život šedým, nezaujímavým betónovým schodom v našom meste, sa rozhodla päťdesiatka mladých ľudí od Popradu a Svitu až po Bratislavu. Stačili pestré farby, niekoľko hodín práce a radosť zo spoločnej aktivity. A toto je výsledok...

Ilustračný obrázok k článku Pustili sa do práce a šedivému miestu dali novú tvár: Tieto schody v Poprade upútajú vašu pozornosť!
Zdroj: Dnes24.sk

Namiesto sedenia pred telkou či počítačom sa viacerí mladí ľudia rozhodli angažovať sa na živote v meste, vytvárať aktivity, z ktorých majú radosť nielen oni, ale i všetci ostatní a vytvárať komunity a priateľstvá.

Tak vznikli mládežnícke parlamenty. Tie nechýbajú ani u nás v Poprade a v neďalekom Svite. A práve sviťanská mládež zorganizovala nevšednú aktivitu, v rámci ktorej skrášlila naše mesto.

Zviditeľnenie Popradu i Svitu

"Pozvali sme do Svitu mládežnícke parlamenty, s ktorými máme nadviazanú neformálnu družbu na spoločné stretnutie a aktivity. Dobré vzťahy s mládežníckym parlamentom v Poprade boli impulzom pre spoločné vytvorenie niečoho, čo by zviditeľnilo ako vaše mesto, tak aj Svit v spoločnej aktivite,“ vysvetlila Ingrid Lindemanová, riaditeľka Centra voľného času vo Svite, pod ktorým Mládežnícky parlament Svit pôsobí.

Spájanie mladých ľudí a vzájomná pomoc sa napokon odzrkadlila pri aktivite maľovania schodísk v Poprade. Vo Svite už podobnú aktivitu vytvorili v rámci Komunitného festivalu, ako aj počas prázdnin. Nakoľko tu však žiadne schody nemajú, maľovali na asfalt.

A práve s aktivitou maľovania na schody má skúsenosti riaditeľka CVČ, ktorá takto pred rokom spolu s ďalšími mladými ľuďmi vymaľovala schodisko oproti Maxu na najväčšom popradskom sídlisku Juh. Tentokrát sa Sviťania spolu s Popradčanmi rozhodli maľovať schody v centre Popradu na Zdravotníckej u­lici.

Domaľovanie schodov je prekvapením

Krásne žiarivé, pestrofarebné schody tak má na svedomí približne päťdesiat mladých parlamenťákov z Popradu, Svitu, Vranova nad Topľou, Dlhého Klčova, Zvolena a Bratislavy. „Maľovali sme exteriérovými farbami s dlhou životnosťou, to, ako dlho ale vydržia, záleží od poveternostných podmienok v zimných mesiacoch, od solenia a iných faktorov ako škrabanie ľadu, trvácnosť materiálu schodiska a pod.,“ vysvetlil Marko Habiňák z Mládežníckeho parlamentu vo Svite s tým, že čo sa motívov týka, tých bolo viac, spontánne rozhodnutie padlo až na mieste.

Schody podľa neho ešte nie sú celkom domaľované, to, ako ich mládežníci dotvoria je však zatiaľ prekvapenie. Okrem toho plánujú pokračovať aj v ďalších aktivitách. „Spolupráca a vzájomná pomoc pri aktivitách nás mladých dáva dokopy, čo je myslíme si, pre našu vekovú kategóriu veľmi osožné pre všetkých. Určite radi privítame spoluprácu aj s ďalšími mladými, či už zo Svitu, Popradu a okolia, ale aj z Kežmarku, Spišskej Novej Vsi a nevylučujeme ani ďalšie mládežnícke parlamenty z celého Slovenska,“ vyzýva mladých ľudí Marko.

Ako dodal, budú sa snažiť presadzovať mládežnícku politiku a spoločné aktivity v celom regióne. Už teraz dosiahli veľký úspech, keď sa im ako Mládežníckemu parlamentu vo Svite podarilo v rámci Prešovského samosprávneho kraja získať dve miesta mladých ambasádorov, pričom na celý kraj bolo určených len osem miest.

foto: Jakub Dančo

Mladí ľudia z celého Slovenska takto skrášlili centrum nášho mesta
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM