Martin Sýkora Rôzne

Radi sa občerstvíte v prírode? Voda v horskej studničke nemusí byť vždy pitná!

Voda z horských studničiek nemusí byť vždy kvalitná. Ak ide o neoverený pitný zdroj, treba spozornieť. Piť z takéhoto prameňa turistom ÚVZ SR neodporúča.

Ilustračný obrázok k článku Radi sa občerstvíte v prírode? Voda v horskej studničke nemusí byť vždy pitná!
Zdroj: Peter Halaj

Pijete z neoverených zdrojov?

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR radia používať vodu, ktorá je viditeľne označená za pitnú. „Jej kvalita je totiž overená laboratórnym rozborom,“ uviedol ÚVZ SR. Horské studničky prioritne neslúžia na zásobovanie ľudí. Hygienici však kontrolujú kvalitu studničiek pri turistických chodníkoch.

Konzumácia nekvalitnej vody môže spôsobiť viacero zdravotných komplikácií. Časté sú črevné virózy, vylúčené však nie sú ani brušný týfus, bakteriálna dyzentéria, cholera či žltačka typu A.

Neraz to končí smrťou

Nekvalitná voda býva aj vo vlastných studniach. „Často sú v nich zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov,“ napísal v stanovisku ÚVZ SR. Vo vyšších koncentráciách a dlhodobom príjme môžu spôsobiť poruchy trávenia či karcinogénne ochorenia.

„Veľmi nebezpečné s možnými smrteľnými následkami je požitie pitnej vody s vysokým obsahom dusičnanov a dusitanov u detí do jedného roka,“ upozornil úrad.

Kvalitu vody zo studní si možno dať hygienikmi skontrolovať celoročne. Ceny rozborov pitnej vody si určujú jednotlivé laboratóriá. Pokyny na odber vzoriek pri odbere vody je potrebné si vopred dohodnúť v laboratóriu, ktoré ju bude vyšetrovať. „Pitná voda vo verejných vodovodoch je však na Slovensku kvalitná,“ dodal ÚVZ SR. Na takúto vodu sa ani nemusia používať filtre.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM